Kako napraviti venčić od cveća

Scroll this

DIY: Brzo&prosto

Šta bi sa onim umoljavanjem leta da što duže ostane? Već je jasno kao dan. Opasno nam udara čežnju. Jesen već otire noge pred vratima i sprema se da uđe. Nepozvan i lukav gost, mami mirisom bundeve, pucketanjem kestenja i vinastim bojama. Pričekaj malo, prijatelju, samo tren. Nisam te baš tako rano očekivala, prošle godine si zadocinio. Pusti me makar još jedared da obujem plažne japanke, da legnem u travu i provlačim prste kroz kosu cveća.

Trčim u maminu baštu da uhvatim poslednje naznake letnje jare i čupnem koji zaostali cvetak. Zato što ćemo danas nešto lepo da gradimo. Obećala sam vam da će moji „uradi sam“ postovi biti oni koji ne zahtevaju eone vremena. Zato što ga uglavnom nemamo, zato što se izmigolji kao najveći prevarant i zato što volšebno nestaje. Pa vi vidite sa čime svakodnevno imamo posla. 🙂 Dakle, za ovu kreaciju biće vam potreban komadić volje i mrva vremena-prevaranta.

Danas smo gradinari. Pravimo najjednostavniji venčić moguć. Ne mogu da se bakćem preplitanjem žica, ubadanjem u sunđer, kupovinom plastika i ostalih smicalica. Preveliki sam hedonista. 🙂

Za ovakav venčić vam je potrebno:

  • kakvo džigljasto zelenilo;
  • neki cvetak sa drškom i
  • najobičniji kanap za uvezivanje.

Pošto se u maminoj bašti uvrežila hortenzija koju je ona besomučno zalivala ne bi li što duže opstala (nemojte ovo reći Vodovodu), izbor je pao na ovu lepoticu, inače jednu od mojih omiljenih cvetnica. Bršljan je nastradao ni kriv ni dužan, mnogo se, brate mili, razbacao ka komšijinoj kući.

1. Dakle, secnite bršljan kako biste mogli njime da manipulišete. Uzmite par grana i pričvrstite ih kanapom po sredini čvorom.

2. Dodajte hortenziju koju ćete obaviti konopcem i pričvrstiti za zelenilo.

3. Opet dodajte malo zelenila pa ga obavijanjem konca pridodajte već postojećem zelenilu i hortenziji. Pa opet malo cveća. Pa zelenila. Samo obavijajte drške cveća i drške zelenila. Ne postoji nikakvo pravilo. Ukoliko želite „cvetniji“ venčić, cveće gušće rasporedite jedno do drugog. Ne zaboravite na zelenilo. Ono vam je „konstrukcija“ venca.

4. Kada dođete do dužine koja se vama dopada, preklopite početni kraj venčića sa završnim i uvežite ih konopcem tamo gde se spajaju. Slobodno neka viri jedan mali deo, uopšte ne mari. Napravite omčicu za ekser i uživajte u svom remek-delu. 🙂

Ako vam smeta koji „čuperak“, štrcnite ga makazama. Pošto sam ljubitelj pomalo messy, boho i voluminoznih stvari, ostavljam svoj venac da bude divlji i nesputan.

Prosto kao pasulj, zar ne? 🙂 Kažem vam, nema mesta ničemu do uživanju u malim i jednostavnim stvarima.

Mislim da je mamina hortenzija zaslužila jednu mini-odu jer se muški izborila za opstanak i poziranje u postu.

„Oj čarobni, dilber-cvetku,
Stojiš tako u ovom retku.
O tebi sada pesmu sričem,
Ushićeno svima vičem!
Fino činiš deo venca,
Fotogeničan si, to bez premca!“ 😀

Srećna berba i rukotvorisanje! Javljajte rezultate i pišite ako cvećka počne da vam se batrga. Možete napraviti i manji venčić za glavu i njemu ispevati pesmicu. 🙂

OK, mislim da jesen pred vratima sad već predugo čeka. Neka uđe. Možda i ona samo želi pesmu. 😉

 

Do čitanja…
Grli vas cvetno vaša Ivy M2

(Fotografija: Nikola Marinković)

0 Comments

  1. Ovo je svetla strana, sa tamnom se svakodnevno susrećemo. 🙂 Nije svakodnevica ni vesela ni šarena, ali makar pokušavamo da je malo prevarimo i išaramo. Ko će koga na kraju, videćemo. 🙂 Jedino što nam preostaje je da se imamo energije da nešto u svojim životima menjamo nabolje. Koliko možemo. Pa kud puklo da pukne. 🙂 :*

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.