11 najboljih filmova o venčanjima

Scroll this

Period studijskih dana vezuje me za nekoliko sjajnih ljudi. Okosnicu naše ekipe činile su tri cure i jedan muški. Tako je naša četvorka, geek parodijska varijanta Seks i grada, dobila većma raznorsniju strukturu, a kao bonus track nagrađene smo jednim tipom sa sjajnim smislom za humor.

Svako od nas je pored štreberluka imao dodatna interesovanja (osim kvaziispijanja kosmopolitena i đuskanja po klubovima, kako dolikuje istoimenoj seriji), na spisku su se našle i ozbiljnije aktivnosti kao što su učenje znakovnog jezika, obavezno posećivanje muzeja i pozorišta, pevanje u horu i poznavanje sedme umetnosti. Titulu najvećeg filmofila poneo je baš taj muški član naše posade, raritet maskulinuma na Filološkom – Slobodan Novokmet.

Čovek je riznica svakojakih filmskih momenata, a njegov britak humor je ono što ga izdvaja iz mase. Odnedavno se možete na njegovoj FB strani Movie whisper informisati o raznoraznim filmskim dostignućima, saznati pikanterije iz života holivudskih frajera i frajerki, a istovremeno dobiti odlične preporuke za filmove shodno vašim afinitetima (Srećom još uvek imam tu privilegiju da Slobodanu tutnem USB u ruke uz poruku da nasnimi film koji bi mi mogao biti zanimljiv, prepuštajući njegovom iskusnom filmofilskom oku da gleda u pasulj šta bi to moglo da bude. Na tome mu se ovom prilikom beskrajno zahvaljujem. :)).

Nisam mogla bolju osobu ugostiti na frajerskim stranama. Slobodan Novokmet nam duhovito došaptava koji su najbolji filmovi nasnimljeni na temu venčanja. Zašto baš 11 filmova, dobro je pitanje. Možda zato što ne volimo okrugle brojeve i pompezne naslove. 🙂 Svi filmovi su, kako autor teksta koji sledi naznačuje, zapravo paušalno raspoređeni i nemaju evalutivnu vrednost. Dakle, čist užitak i zabava.

Zavalite se i uživajte! Nakon toga možete slobodno da se udate/priženite. 😉

11 NAJBOLJIH FILMOVA O VENČANJIMA

Odlučili ste da stanete na ludi kamen, zaposela vas je naobjašnjiva želja za pravljenjem kitnjastih ukrasa za stolove, u glavi vam odzvanjaju svadbena zvona dok krajičkom oka šacujete cveće po parku koje bi lepo izgledalo u svadbenom aražmanu – to je to, žargonski rečeno – pečeni ste. Na korak ste od odabira destinacije za medeni mesec, a u glavi ste već sto puta preslušali zamišljeni razgovor sa roditeljima u kojima im saopštavate svoju odluku. Ali nema potreba da žurite. Udobno se zavalite i prvo odgledajte ovih 11 filmova u kojima glavni motiv figurira, pogađete već šta. Ima tu svega, smeha, suza, muzike, jurnjave, premišljanja i nadomišljanja, akcije i romantike, komedije i čistog horora. Ako i posle ovih 11 filmova poželite da kažete sudbonosno „DA“, spremni ste za najznačajniji korak u životu.

1. Petogodišnja veridba (The Five-year engagment, 2012)

uloge: Piter Sigal, Emili Blant
režija: Nikolas Stoler

Pred Tomom i Vajolet je naizgled prelepa budućnost, sveže su vereni, vole se i poštuju, mladi su i uspešni.

Međutim, nema toga što se neće isprečiti njihovoj ugovorenoj svadbi, pa se ono što je delovalo kao idiličan odnos pretvara se u kušnju svih mogućih aspekata njihove veze. Vajolet prihvata doktorsko stažiranje na Univerzitetu u Mičigenu, što znači da će Tom, ako želi da bude uz svoju verenicu, morati da napusti posao cenjenog kuvara u elitnom restoranu u San Francisku, i postane obični sendvidžija. Ono što sledi je precizna analiza svake moguće dezintregracije njihovog odnosa koji postepeno zahladnjuje sa oštrom mičigneskom klimom i svim mogućim odlaganjima venčanja. Da stvar bude gora, njihovi prijatelji i rodbina uskaču u brakove kao da su stolice za masažu, a njihova veridba pretvara se u jedno beskarjno odugovlačenje. Međutim, kako sve romantične komedije imaju srećan kraj, tako ćemo i do kraja ove videti makar dva venčanja, od kojih se jedno odigrava brzinskim ritmom u parku, sa sve muzikom koja trči za zadihanim mladencima.

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Obucite udobnu obuću pošto vas čeka maratonska jurnjava po zelenoj površini. Takođe, naoštrite svoje instinkte, jer će vam vaš partner/partnerka po hitnom postupku ponuditi da za tri sekunde izaberete odeću, muziku i cvetni aranžman.

2. Počasna deveruša (Made of honour, 2008)


uloge: Patrik Dempsi, Mišel Monahan
režija: Pol Vejland

Ništa gore nego kada saznate da ste zapravo celoga života bili zaljubljeni u svoju najbolju drugaricu, a to sazanje tresnulo vas je poput malja u onom trenutku kada ona saopšti da se udaje.

I to ne za vas, već za škotskog gorštaka, supermuškarčinu koja čupa balvane iz zemlje i čačka njima zube. Tada vam ne ostaje ništa drugo nego da odete na njeno venčanje u Škotsku i naravno pokušate sve zamislivo ne biste li je pridobili natrag. Ili zapravo, pošto nikada nista ni bili sa njom, ne biste li je pridobili prvi put. Otežavajuća okolnost je što ste nigde drugde do u Škotskoj, na terenu na kome nemate prednost, koji je daleko od gostoljubivog i čije svadbe umeju da budu nasilnije od derbija Seltik–Rendžers. Takođe, ne ide vam u prilog ni to što ste proglašeni počasnom deverušom, iako ste muškarac, pa vam ta obaveza nameće odgovorost da mladi izlazite u susret, negujete njen ego, hvalite venčanicu i svakako ne upropastite njen najvažniji dan u životu. Vi ipak imate jednu prednost, a to je da ste vi dr Derek Šepard iz „Grey’s anatomy“ i da će pred vašim nogama naposletku pokleknuti i najtvrodkornija mlada.

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Škotski običaji umeju da budu malo ekstremni i podrazumevaju niz brđanskih igara za koje su „Igre bez granica“ kao šetnja po tašmajdanskom parku. Spremite neke udobne kaljače i suzdržavajte se od smeha na škotske „suknjice“.

3. Deveruše(Bridesmaids, 2011)


uloge: Kristen Vig, Rozi Birn, Melisa Mekarti

režija: Pol Fig

 

Nije smak sveta ako vaša najbolja drugarica odluči da se uda, ali je zato smak sveta ako vaša najbolja drugarica odluči da se uda, a vi ne samo da niste blizu toga, nego vas je život usput toliko puta izudarao da se osećate kao penzionisana bokserska vreća, a još ste izabrani za glavnu deverušu. Tada ćete naravno uraditi ono što je najprirodnije – daćete sve što je u vašoj moći da ostalim deverušama, i pogotvo mladoj, otežate nastupajući radostan dan, pritom čineći niz što namernih što nenamernih gluposti zbog kojih ćete u očima drugih deveruša izgledati kao kompletna ludaja. Ne brinite, usput ćete i vi, pravilima filmske igre, upoznati „gospodina pravog“, vaša drugarica će imati svoje venčanje, a vi ćete prestati da se takmičite sa bogatijom i ukusa punijom deverušom/drugaricom. Shvatićete da je prijateljstvo iznad svake sujete i ljubomore.

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Postarajte se da vaša deveruša bude mentalno stabilna i nadasve ostvarena osoba u životu, da ne biste ostali bez svadbene torte i kako bi vam ostale deveruše bile pošteđene trovanja hranom.

4. Venčanje bez mladoženje (Muriel’s Wedding, 1994)


uloge: Toni Kolet, Rejčel Grifits
režija: Pi Džej Hogan

Jadna mala Mirijel, ona ima samo jednu želju u životu – da se uda.

Nažalost, između nje i ostvarenja te želje stoji čitav niz katastrofa koje teško može da promeni – njena pomalo iščašena i ekstermnoj kontroli sklona porodica koja sistematski podriva njeno samopouzdanje, činjenica da je u društvu vršnjakinja popularna kao akna posred čela, svi albumi benda ABBA koje religiozno preslušava i u čije magične pop svetove beži od svakodnevice, kao i fakat da nikada nije imala momka i bila na „dejtu“ donekle utiče na to da njena odluka o udaji bude zapravo samo luckasta fantazija jedne nedozrele posttinejdžerke. Međutim, Mirijel odlučuje da uzme život u sopstvene ruke, naoružana novom najboljom drugaricom Rondom, koja je bespogovorno prihvata onakvom kakva jeste, najednom će lupiti figurativni šamar kvazimodernim australijskim udavačama i zaigrati po sopstvenim pravilima, koja će u mnogome ličiti na ritam najvećih hitova Abe – Gimme, gimme, gimme!!!

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Kako se radnja odvija u Australiji, lokacijiski ste sasvim dobro prošli, još samo da rešite jadan mali detalj – potrudite se da mladoženja zaista postoji osim što je fikivan produkt vaše napaćene i pažnje željne mašte. Takođe, smanjite broj Abinih pesma na minimum, neće sve starije zvanice biti raspoložena da đuskaju na Waterloo.

5. Lovci na deveruše (Wedding crashers, 2005)


uloge: Oven Vilson, Vins Von
režija: Dejvid Dobkin

Džon i Džeremi imaju zanimljiv hobi – oni posećuju venčanja i koriste specifične okolnosti razneženosti kao i nesigurnosti slobodnih devojaka na tim veselim okupljanjima ne bi li ih privoleli na kratkotrajne, tzv. „one night stand“ vezice.

Naravno, Džon i Džeremi bi imali puno pravo da se bavi jednim tako podmuklim načinom udvaranja da su zapravo uopšte pozvani na bilo koje od venčanja na koja idu. Umesto toga, oni „upadaju“ na venčanja nepoznatih ljudi i koriste opštu pometnju prisutnosti rođaka do 18 kolena da demonstriraju svoj neodoljivi šarm bezočnih laskavaca. Međutim, šta se dešava kada se dvojica takvih nikogovića, koji su sposobni da prodaju zamrzivač Eskimu, baš na jednom od tih venčanja – zaljube? Da li je na pomolu komedija zabune neviđenih razmera u kojoj naši „upadači“ kriju svoj identitet ili smo svedoci jedne lepe ljubavne priče u kojoj se sudbinski parovi pronalaze na najneverovatniji način. Pogledajte „Lovci na deveruše“.

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Proverite spisak gostiju dva puta, ne želite valjda da se neko nepozvan muva oko vas dok izgovarate sudbonosno „Da“. Takođe, ako već pravite svadbu na otvorenom, potrudite se da neka solidna bodljikava ograda zaštiti vašu svečanost od upada neželjenih zvanica.

6. Odbegla mlada (Runaway bride, 1999)


uloge: Džulija Roberts, Ričard Gir

režija: Geri Maršal

Megi Karpenter ima čudnu naviku – ona svoja venčanja (da, govorimo u množini) ne doživljava kao konačno odredištve svoje sreće i blagostanja, narotiv, u to ime je pobegla sa svakog od njih.

Ukupno tri, a film još nije ni počeo. Tu se u priču upliće i kolumnista velikog lista Ajk Grejam koji je voljan da ispita priču o ovoj neobičnoj pobegulji koja beskrupulozno ostavlja ucveljene mladoženje na oltaru. Da li je u pitanju neodlučnost, ono što se američkim žargonom naziva „cold feet“ koju u poslednjem trenu obuzima kolebljivu mladu ili nešto treće – to je Ajk svojim neumornim novinarskim instinktom namerio da sazna, međutim ono što nije očekivao je da će mu lepa, simpatična i vickasta Megi prirasti za srce, koliko god da je isprva bilo razlika između njih. Da li je na pomolu novo venčanje, novo bekstvo sa venčanja, ili nemoguća ljubav? Proverite u ovoj hit komediji koja je ujedinila ekipu „Zgodne žene“ na novom zadatku.

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Postarajte sa da vaša navesta zapravo dođe na venčanje, a sve ostalo će teći kao podmazano. Da biste se uverili u njenu odlučnost da do venčanja zaista i dođe, proverite joj obuću. Ako je obula patike za trčanje, neosporno je da sprema smicalicu koja pogotovo vama, kao mladoženji, neće biti nimalo duhovita.

7. Mladin otac (Father of the bride, 1991)


uloge: Stiv Martin, Dajana Kiton
režija: Čarls Šajer

Venčanje jedine kćerke je veliki preokret u životu svakog brižnog oca.

Vaša mala princeza više nije samo „tatino mezimče“ već odleće od porodičnog jata i dobija novo okrilje zaštite – voljenog muža. Međutim, ne može svaki zaštitnički nastrojeni otac da izađe na kraj sa situacijom da više nije jedni muškarac u životu svoje kćerke, a ako je taj otac usput Stiv Martin – garantovane su vam bezbrojne komične situacije sučeljavanja sa neumitnim danom kćerkinog venčanja. Dok brižni otac daje svoje predloge za venčanje, koji se svi redom ne usvajaju, u isto vreme mora da se nosi sa činjenicom da je njegov zet ekstremno bogat, pa samim tim njegov predvenčani poklon u vidu električnog „sokovnika“ može vrlo lako da zaseni jednim novim ferarijem.

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Pokušajte da što više odobrovoljite vašeg oca da se uljudno ponaša, skloni ukiseljeni izraz s lica i ne drži srceparajuće govore o gubitku svoje kćerke (upozorite ga da pazi na jezik, pogotovo kada kaže: „Vozite pažljivo i ne zaboravite da vežete kondom, mislim pojas.“) Takođe, držite labudove koji će služiti kao ukras na vašem venčanju u rashlađenoj kadi.

8. Mama mija! (Mamma mia!, 2008)


uloge: Meril Strip, Amanda Sajfrid, Pirs Brosnana, Kolin Firt

režija: Filida Lojd

Mlada Sofi ne želi da se otisne u bračne vode dok ne sazna ko je njen biološki otac.

Zato poziva tri moguća kandidata da joj se pridruže na divnom grčkom ostrvcetu, gde vodi pansion s mamom, i to naravno bez majčinog znanja. Kada se tri bivša ljubavnika Sofijine mame, nekada glavne pevačice „Done i Dinamita“, pojave u ovom grčkom raju, niz nepredviđenih situacija podstaknuće stari plamen vesele ljubavi iz sedamdesetih da iznova bukne među ovim seniorima. Naravno, olakšavajuća okolnost koja ovaj živopisni mjuzikl izdiže iznad proseka je činjenica da je skoro ceo „ispričan“ kroz numere švedske pop senzacije ABBA, a da će u prelepom ambijentu grčkog odmarališta svaki od naših aktera makar jednom zapevati čuvene hitove.

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Lokacijiski ste u punom dobitku, skoro da ne možemo da zamislimo lepše mesto na zemlji od ostrva Skopelos, međutim pitanje koje ne želite da ostavite nerešenim je da li želite na venčanju pravog oca ili tri moguća kandidata, kao i to da li je vaša mama u potpunosti saglasna da raspreda o prošlosti sa ovim laskavcima. Takođe, isprobajte različite odevne kombinacije u stilu Abe, što podrazumeva i čizme na platformu, ovde će vam svakako trebati.

9. Četiri venčanja i sahrana (Four weddings and a funeral, 1994)


uloge: Hju Grant, Endi Mekdauel
režija: Majk Njuel

Evo filma u kome nemate tek jedno, već čak četiri venčanja sa kojima treba da se nosite

(i jednu sahranicu, koju ćemo ovom prilikom zaobići), a ako ste zbunjeni, dezorijentisani i šarmantni neženja Čarls (Hju Grant), onda će vam maratonski odlasci na ta venčenja pričiniti glomaznu glavobolju koja će vas naterati da presipitate svoj životni stil i odluke. Čarls bezglavo jurca sa venčanja na venčanje ne razmišljajući u kom pravcu bi mogao da ga odvede njegov sopstveni životni put dok ne naleti na Keri, šarmantnu, druželjubivu i pomalo lascivno otvorenu Amerikanku. Iako se suzdržani Britanac i lajava Amerikanka slažu kao ulje i voda, ipak, iskrica privlačnosti rodiće se između njih dvoje, a činjenica da će jedno od četri venčanja biti ranije ugovoreno Kerino, i da je Čarls u jednom momentu bio samo njena predbračna avantura, nateraće ga da preispita životne odluke i da se prvi put u životu bori za ženu koju je zavoleo.

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Sve što može da pođe naopako na ove četri svadbe, pošlo je, a da bi se šteta nekako iskontrolisala neophodno je postarati se da niko od zvanice ne drži počasne govore u kojima će opanjkavati predbračni život bilo koga od mladenaca. Takođe, poželjno je da svešteno lice koje izodi ceremnoju venčanja, zapravo zna reči koje su prikladne u tom momentu i da to lice ne bude Rovan Atkinson.

10. Moja velika mrsna pravoslavna svadba (My big fat Greek wedding, 2002)


uloge: Nia Vardalos, Džon Korbet

režija: Džoel Zvik

Tula i Ijan deluju kao da su stvoreni jedno za drugo i ljubav cveta gotovo na prvi pogled.

Međutim, postoji samo jedan problem – Ijan nije Grk, niti je s tim u vezi pravoslavno opredeljen, dok je Tula iz ortodoksne familije u kojoj se niko već decenijama nije venčavao sa nekim ko nije grčkog porekla. Zato Ijan treba da prođe niz predvenčanih ceremnoja ne bi li zaslužio Tulinu ruku, kao i mesta u srcima njene mnogobrojne i ratoborne familije. Eto prave ženinbe sa preprekama, Ijana moraju da krste u pravoslavnu veru, po prirodi vegetarijanac mora nekako da se odbrani od masne grčke kuhinje u kojoj se jagnjetina smatra nečim što čak nije ni meso, a pretnje Tulinih bližih rođaka o tome kako će ga ubiti ukoliko se ne bude ophodio prema njoj sa poštovanjem samo su šlag na svadbenoj torti ovog para.

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Budite sigurni u to da vaš partner odgovara strogim etno-religijskim nametima vašeg porekla, i pokušajte da broj užih članova familije, koji učestvuju u pripremi vašeg venčanja, svedete na ispod 150. Takođe, svim silama sprečite majku da na svedbi izgovori rečenicu: „Mi smo ovčice u kuhinji, ali tigrice u krevetu“.

11. Svadba mog najboljeg druga (My best friend’s wedding, 1997)


uloge: Džulija Roberts, Dermot Malroni, Kameron Dijaz
režija: Pi Džej Hogan

Lepo je imeti najboljeg druga i deliti sa njim i dobro i zlo bez obzira na to kakve vas životne okolnosti zadešavale.

Takođe je sasvim u redu napraviti sa tim drugom dogovor da ćete se uzeti ako dođete u izvesne godine i budete u tom momentu još uvek sami. Ono što nije u redu je da vaš drug na taj dan dovede pred vas svoju novopečenu verenicu i da ta verenica izgleda kao Kameron Dijaz. Odjednom, vaš najbolji drug nije samo vaš dugogodišnji prijatelj, nego poslednja šansa za brak, a njegova verenica ništa drugo nego smetnja ka tom cilju. Ubacite u koktel iskričavu borbenost Džulije Roberts i njenog gej prijatelja kao potencijalnu lažnu zamenu za muža i dobijate vrcavu komediju situacija u kojoj se do kraja neće razaznati ta tanka linija između prijateljstva i romantične ljubavi.

Ako se odlučite za venčanje iz filma: Naterajte vašeg dugogodišnjeg prijatelja da potpiše neki pravno obavezujući ugovor da će se venčati s vama bez obzira na to šta ga u žvotu snalazilo. Imajući u vidu kolebljivost i nestalnu prirodu muškaraca, samo sud može stati na put toj pošasti.

Naravno da ovim nismo iscrpli sve filmove koji se teme venčanja dotiču jer šta bi onda ostalo za neki drugi put?! 😉 Nadam se da ste se silno zabavili i uživali u ovim filmskim preporukama za ušuškavanje pod ćebe u zimske dane. Ne znam koliko smo vas baš ubedili da se latite „svadbena posla“, ali iskreno verujem da smo vam zagolicali maštu ovim raznovrsnim predlozima. Na vama je da odaberete venčanje po svojoj meri ili pak da napravite scenario za neki novi film. 😉
Javite šta ste od filmova pogledali ili kakvu ste svadbenu dramu osmislili. 😉
Radujemo se unapred kreativnim komentarima i još luđim idejama. ♥

Autor teksta i gost Frajera: Sobodan NovokmetMovie whisper
*Klikom na svaku fotografiju lako ćete doći do sajta sa kojeg je fotografija preuzeta. Zahvaljujem se Slobodanu na kompletiranoj „građi“ za ovaj post. 🙂

Do čitanja i do novih, zanimljivih, frajerskih gostiju grli vas vaša
Vaša Ivy M2

0 Comments

  1. divan uvod i zabavan tekst – tako je to kad se udruže dvoje divnih kreativnih ljudi. 🙂

  2. Pa to je Movie whisper!!! Sjajan je! Redovno pratim šta on ima da kaže na temu filmova.
    Eto meni liste za nedeljne večeri koje su skoro pa uvek rezervisano za romantične komedije, dobre ili loše, nebitno. Mislim da ću za nedelju da skinem Lovce na deveruše 🙂

    Hvala Slobodane, hvala Ivana na ovom super postu!

  3. Jeste, to je ovaj šaptač što drži mačkonju u krilu. 🙂 Veruj mi da ni ja nisam odgledala sve, moraću da poslušam savet kad je već došapnuo koji su dobri. 🙂 :* te, Lalice!

  4. Samo da sapnem ostalima ;), poznat mi je ovaj cetverac i drago mi je da se jos uvek druzi i drzi. Jos na faksu je bio uvek medju najboljima :))

  5. Ančiiii, hvala ti puuuuno, ala nas ishvali, ja sad crvenim za sve njih. 😀 Ivana me opomenula da smo na ovoj fotki od pre 2 god. već matori, trebalo je da stavim neku gde smo baš mladi i zeleni, ovde smo svi već iscrpljeni i zaposleni. 🙂 Šaljem ti veeeeliki poljubac! :*

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.