Žena u svetu wedding fotografije

Scroll this

Intervju sa Jovanom Tomašević

 

Ona je jedan od predstavnika nove struje u wedding fotografiji. Mlada, talentovana, inovativna, Jovana Tomašević venčanjima pristupa malo drugačije. Njen rad pratim već duže vreme, njen pogled na venčanja je emotivan i specifičan. Ovu autorku odlikuje reportažni pristup fotografiji, poznata je po crno-belim umetničkim fotografijama i senzualnom pristupu, naročito dok fotografiše pripremu mlade. Na njenim fotografijama se vide sva ona nadanja i iščekivanja nekadašnjih devojčica, sada žena, koje se oblače u belu haljinu spremne da uđu u jedan od najradosnijih dana u svom životu.

Fotografijom je počela da se bavi pre osam godina u rodnom Čačku. Pričala mi je kako je njen rad na Danima fotografije dobio priznanje za najboljeg mladog autora 2005. god. U to vreme nije mogla da se odvoji od digitalca i ni sanjala nije da će se profesionalno baviti fotografijom. Njen talenat ne ostaje nezapažen, Jovana stasava u profesionalnog fotografa, uspesi i poslovi lagano se nižu…

Pitala sam je kako je sve počelo. Ispričala mi je anegdotu iz prošlosti zbog koje bih mogla i da poverujem u sudbinu.

“Još kao školarac zarađivala sam parice tako što sam prodavala fotografije na svadbama u Čačku. Nije mi na kraj pameti padalo da će to biti moj budući poziv. Ne znam kako je došlo do toga da uzmem aparat u ruke, ali posle par godina shvatila sam da je fotografija u meni i da ne mogu da  je se otresem.”

Ko su bili Jovanini učitelji i uzori dok je stasavala kao fotograf?

“Uglavnom sam sve učila sama. Vodila sam se osećajem, emocijama, čitala i učila, vežbala i disala fotografiju.”

Bila sam znatiželjna i radoznala u težnji da saznam šta je ono što je iznova i iznova na venčanjima inspiriše.

“Sve zavisi od dana venčanja. Veliku ulogu igra način na koji me inspiriše prostor, bitno je kako me inspiriše energija između mladenaca, ali i raspoloženje i opuštenost gostiju… U svakom venčanju nađem nešto novo i drugačije, svakom pristupam sa žarom kao da fotografišem svoje venčanje. Deca me posebno nadahnjuju. Ona su iskrena i otvorena, ona nikada ne mogu da sakriju emociju kakva god bila.”

Kako bi izgledalo venčanje po njenoj meri, ono koje bi radila za sopstveni gušt?

“Volela bih da radim neko venčanje na otvorenom sa prozračnim svetlom, rustičnim detaljima, opuštenim mladencima… Na tom venčanju ne bi bilo prevelikog protokola, sve bi bilo spontano i prirodno…”

Ova devojka voli svoj posao i sa žarom ga radi. Svesrdno podržavam i žene fotografe jer one zaista vide nepojavno, zapažaju detalje i prate celokupnu estetiku venčanja… Ne volim podele bilo kakve vrste, ali ukoliko muškarci slove za bolje tehničare, treba dati glas i ženskom osećaju za lepo. 😉

Pogledajte kako različiti segmenti venčanja izgledaju iz Jovaninog ugla…

Jovana Tomašević će se uskoro i sama naći sa druge strane objektiva. 😀 Ovaj put kao mlada, a ja jedva čekam da vidim to novo, drugačije, fotografsko venčanje. Mogu vam šapnuti da će svakako izgledati nesvakidašnje sa puuuuuno fotografskih detalja. Ne dešava se baš svakog dana da u brak ulaze dva fotografa. 😉 Već zamišljam koliko će sve prštati od bliceva i kreativne energije! Puno svetlećih momenata ovim darovitim ljudima želim.

Do čitanja…

(photos by Jovana Tomašević photography)

0 Comments

  1. Neosporan talenat, “svevidno” oko i ženski senzibilitet čine posebnom svaku njenu fotografiju. Divne emocije prenete objektivom!

  2. to su one fotke sa kojima se odmah povezes. osetis emociju koja je u trenutku okidanja treperela u vazduhu. divota <3

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.