Kreacije Ines Janković za odvažnu mladu

Scroll this

Ines atelier

Prvi put sam uživo imala priliku da se susretnem sa kreacijama Ines Janković na njenoj ovogodišnjoj, samostalnoj dizajnerskoj reviji. Pri pogledu na scenografiju, pistu i čitav misaoni koncept koji je pratio ovo dešavanje, bilo mi jasno o kom tipu stvaraoca se radi. Ines je vizionar. I detaljista koji uklapa pojedine delove u slagalicu celine. Od kataloga i poklona, preko dizajniranih kesa, imate jasnu ideju kakva se nit provlači kroz zamisao njene  kolekcije. Ovo je samo jedan od osobenih kvaliteta koji ju je brzo izbacio u sam vrh nove dizajnerske scene.

Ovaj primarno dizajner enterijera, a ubrzo i modni dizajner sa odseka fashion design italijanskog Marangonija, otpočeo je svoj modni uspon pre 2 godine. Nakon Gracijinog konkursa za mlade dizajnere i prve izložbe u saradnji sa mladim kolegama, korak po korak, Ines otvara vrata srpske modne scene, a ubrzo i svoj showroom na Dorćolu sa jasnom vizijom i pravcem u kojem će se kretati. Ona kreira svet za savremenu ženu jake energije i izraženog habitusa.

Kako pratim njen rad još od izlaganja u Supermarketu, bio je to dovoljan razlog da je pitam za par saveta i uvidim njenu viziju odevanja za kakvo specifičnije dešavanje, kao što je po svoj prilici venčanje. Evo kako jedna savremena dama od stila vidi ženu u kontekstu mode sadašnjice.  

“Moje kreacije komuniciraju sa ženama današnjice. Glavna ideja je da stvaram odeću koja je laka za kombinovanje. To su odevni predmeti koji mogu biti deo dnevnog, a isto tako i večernjeg stajlinga. Uključujem materijale nove generacije, kao što su razne vrste viskoza i novih mešavina. Smatram da je za jedan dobar odevni komad bitno nekoliko stvari – dobra boja, dobar kroj i dobra forma, i što je najbitnije, komad nikako ne sme biti opterećujuć.”

Da li se sentiment dizajnera menja iz kolekcije u kolekciju ili se uvek obraća jednom tipu modne publike? Kakva je žena za koju ti kreiraš?

“Žena za koju stvaram je negovana, poseduje neobičnu lepotu i jaču energiju. To je žena sa stavom i izraženom ličnošću koju ispoljava. Kroz moje kolekcije se nazire sličan senzibilitet; izdvaja se slična silueta žene, poslovne, elegantne, pomalo agresivne, ali veoma otmene i ženstvene.”

Pored sjajnih odevnih predmeta, Ines se bavi dizajnom unikatnog nakita koji zaista svetski izgleda! Saznala sam da se pod „unikatom“ podrazumeva serija od najviše 11 komada kako bi se zaista moglo govoriti o unikatnim dragocenostima. Bilo mi je zanimljivo da čujem kako nastaju ovakvi predmeti trajne vrednosti.

“Reč je o luksuznom nakitu ručne izrade koji se izrađuje u radionicama sa tradicijom od preko 50 godina. S obzirom na to da se većinom radi u malim, limitiranim serijama, možemo reći da su gotovo svi komadi zapravo unikati. Što se samog procesa izrade tiče, prvo se od bakra ili mesinga liju kućišta željenog oblika. Sledeći korak je galvanizacija koja predstavlja proces nanošenja završnog sloja, te u toj fazi radimo prevlačenje niklom, posrebrivanje ili pozlaćivanje 24-karatnim zlatom. Zatim se u tako pripremljena kućišta stavljaju kristali (koristimo kristale renomiranih firmi „Swarovski“ i „Preciosa“). Veoma mi je bitno da o svakom deliću nakita vodimo računa. Dosta razmišljamo o obliku, boji i konceptu najsitnijih detalja.”

Kako si počela da dizaniraš nakit? Da li se javila potreba za nekim novim oblicima elegantnog nakita na ovim područjima?

“Nakit je sam po sebi veoma interesantan i inspirativan, a uz pravilno kombinovanje čak i najjednostavnija odevna kombinacija može biti jako atraktivna. Svaki od ovih komada se može i naslediti, prenositi iz generacije u generaciju, što doprinosi njegovom ukupnom značaju. Nakit nema veličinu u onom smislu u kojem ima odeća, svima pristaje, a mogućnost nasleđivanja daje mu posebnu emotivnu vrednost.”

Kako bi izgledao tvoj dizajn venčanice? Opiši mi venčanicu u tvom stilu. 😉

“To bi bila jedna vrlo svedena sirena. Elegantna, odvažna, pada na jedno rame. Materijal bi svakako bio svečaniji i forma elegantna, ali bi to i dalje bila jedna urbana venčanica. ;)”

Gde grešimo kada biramo stajling za kakvo specifično dešavanje elegantnijeg tipa? Da li bi neki savet mogla da nam daš kako se obući za nečije venčanje?

“Mislim da svako treba da nosi ono u čemu najbolje izgleda i u čemu se vrlo dobro oseća. Ja bih uvek izbegla crnu na venčanju i uključila neke druge boje koje mogu biti jednako elegantne. Crna je pre za koktel-varijante i poslovne sastanke. Venčanje je čin sreće i veselja pa zašto se ne bismo taj dan malo osmelile i isprobale neku boju? Volim  kombinacije koje su pomalo glamurozne, ali moraju uključivati moderne detalje.”

Nakon silnog ćakulanja o temama vezanim za modu i posao, lako smo skliznule na one životne. Mislim da me je tu Ines kupila. Inače veoma neformalna, harizmatična i razgovorljiva, ona je neko ko vodi računa o detaljima, ali ne gubi iz vida suštinu. 

Koliko je garderoba danas bitna? Da li se možda i precenjuje usmeravanjem sveg fokusa na odelo, a ne na čoveka?

“Verujem da ljudi prvenstveno treba da rade na sebi. Najbitnija je ta unutrašnja baza koju treba srediti, tek onda dolazi nadgradnja. Zatim detalji i garderoba dođu kao logični nastavak. Ništa nije vredno bez jako izgrađene unutrašnjosti.”

Dok smo razgovarale o procesu stvaranja, o radu sa ljudima, primetila sam jednu njenu sjajnu osobinu. U svem svom kreativnom radu, pripremama revija za Hrvatsku i Sloveniju, otpočinjanjem saradnje sa poznatom sajtom Caratime.com, Ines čvrsto dodiruje tle. Našla je vremena za razgovor i diskusiju o kolekciji, i tu moram napomenuti da ova kreatorka nimalo nije sujetna. Vrlo je raspoložena za svaki vid sugestije i želje dama za koje dizajnira.

“Volim kada pustim žene da odberu šta žele, ne volim da im namećem svoje izbore. Kada vidim da nekome zatreba pomoć, tu sam da sugerišem oko detalja i spremna sam da ih menjam. Srećna sam kada žene obuku i nose ono što im se dopada, ono u čemu se dobro osećaju i što ih upotpunjuje.”

Samo ću vam reći da vredi svratiti do ovog divnog prostora na Dorćolu jer ovo nije jedan od salona gde ćete se neprijatno osećati. Topao i ovovremen enterijer, moderni krojevi i blistav nakit, kupiće vas istog trena. Ukoliko tragate za svojim parčetom unikata i nosite senzibilitet savremene žene „od grada“, put će vas već naneti na ovu stranu.

I na kraju da pomenem za čime sam na reviji Ines Janković najviše uzdisala. Dah je ostao kod kožnog sakoa bakarnih tonova i duuuuge, bele haljine na kojoj se poluvidljivi pojas poigrava sa formom. Sve to uz ogromne minđuše sjajne izrade, čini se kao sasvim dobar razlog da se ponovo udam. 😉 Za istog čoveka, ali ovog puta za drugog dizajnera. 🙂 

Šalu na stranu, ovaj svedeni glamur vraća u vreme holivudskih diva i donosi duh nekih velegrada u koje bismo zakoračile. Volim ovaj brend pročišćenih linija i diskretnog seksipila koji asocira na pravu moć žena. Jako i ženstveno. I spolja i iznutra dobro ušnirano. 😉
Uvek, i u svemu, kako Ines svojim kreacijama poručuje.

Do čitanja…
Ostajte inspirisani i uvek sebi inspirativni.
Vaša Ivy M2

(Fotografija: Nikola Marinković)

 

 

0 Comments

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.