Novogodišnji darovi

Scroll this

M i l i k a za Jedan frajer i bidermajer

Volim ovo doba godine. Vuče na slavske kolače, svetiljke u vazduhu, ponovo oživljeni druželjubivi duh ulica. Svuda se oseća atmosfera ušuškanosti, zagrljaja, ušećerenih jabuka i prazničnog odzvanjanja koraka po pločniku.

Skorašnje nedeljno popodne neočekivano je preplavilo sobu mirisom cimeta i ukusom Renži kolača. Smehom žena, skljocevima Sonjinog aparata, šarenilom Miličinog papira, zvukom makaza, nitima konca koje vijugaju svuda po tepihu. Smolom bora i toplotom čaja. Dobro, da manem poetiku, ta toplota udarila u obraze malo i od TA peći. 🙂

Istina je da napolju snega nema i da ništa ne nagoveštava zimu, ali Nova godina samo što nije. Ili mi u njoj samo što nismo. Gde jesmo, a gde nismo bili u ovoj? Za koga, radi koga i sa kime?

Koliko smo bili tu ili nismo za one koje volimo? Više, manje nego što bismo želeli? Dakako, svi smo u manjku. I u večitoj trci. Hodamo brže od sopstvenog daha, gubimo otkucaje, grabimo milisekunde.I ne dobijamo ništa. Makar ne ono što zaista vredi. Trenutna zadovoljstva, trenutačne želje, da bismo sutra opet bili depresivni. Ili tužni. Jer nešto večito fali, izmiče. Samo što nije na putu do ostvarenja. Jer kad ONO (ne znamo tačno šta, ali baš TO za čim žudimo) dođe, mi ćemo biti kompletni. Celoviti i srećni. Sve će se promeniti, mislimo čarobnim štapićem zaneti.

I uvek nam najlepše doba godine serviraju sa velikim THE. Sve je mnogo važno, To do list, Wish list, from one list to the next list. List po list i mi bledimo. Gubimo se u obavezama, željama i mogućnostima.

Zato je moja želja da u Novoj godini ništa naročito ne želim. Ni lepo ni ružno, ni somot ni svilu, ni šlag na torti sa višnjicom na vrhu. Samo da bude šta god da je. Da bude u punoći i da ga mljackavog osetim svim čulima dok mi se ukus života u ustima razliva.

Zato vam nismo pravili planere za život jer ih već imate, agende za posao i poslovne partnere jer su oni ružni, a život je previše kratak da ne bi bio lep. 🙂 Napravili smo vam jedno neobično blokče. Blokče koje će vas svakodnevno podsećati da srce treba da se podgreva i utopljava kako bi treptavo moglo da kuca za vas i druge. Blokče ima tačno 100 strana na linijice koje su tu da vas sete na liniju života. Blokče je pomalo čudesno jer ima tajnovito džepče u koje možete da spakujete sve svoje snove i da ih sa sobom skrivene nosite. 

To ne mora niko da zna, džep i vi se došaptavate, ipak ste ortaci. U blokče možete pisati svoje ideje, želje koje ne morate nikada ostvariti, planove za budućnost koje možete uvek promeniti jer imate na to pravo. Na žvrljanje, švrljanje, šaranje, crtkanje, cepkanje, popisivanje, upisivanje, domunđavanje i raspru sa svojim misaonim tokom.

A blokče možete i dati nekom ko sedi do vas da vam nešto lepo napiše. Pa to zauvek ostane među stranama u kojima pišete recepte i spisak za kupovinu. Kao „hajde, napiši mi prvo što ti padne na pamet. Da mi ostane(š)“. Pa onda toj osobi poklonite odgovor. I to samo vi i taj do vas znate. Zajedno nižete i ispunjavate te životne praznine koje se čitaju uvek između redova.

A možete nekog svog da usrećite time što ćete mu pokloniti neku sitnicu. Kažete mu da mislite, da vam je žao što je vreme ludo i hudo i što se ne viđate češće. Kažete mu da ga volite. Pošaljete i razglednicu. Ili mu ubacite čestitku u poklon. Lepu, dizajniranu, MADE IN SERBIA na 300-gramskom papiru. 🙂

Kada smo Milica i ja razgovarale o dizajnu i idejnom rešenju za novogodišnje smicalice, obema nam se provlačila ta životna radost, jednostavna do arhitektonskog rešenja i složena u svojoj svedenosti. (Uzgred, Milica vam je ona M i l i k a na čije ste mašne sasvim opravdano odlepili na frajerskoj FB nagradnoj igri).

Milica je morala da unese životvorne boje i primarne oblike koji prave složene. Kao pravi arhitekta, nije odolela konstrukcionoj prefinjenosti. 🙂 Ništa pretenciozno, lepo i jednostavno. Dopadljivo, kvalitetno i umereno.

Kada sam videla nacrte za dizajn, dopadljivo je kod mene preraslo u neodoljivo i oduševljivo! Pusti sad ono o nemanju želja, ja želim ovaj notes, odmah i sada! 😀 Moja ljubav prema Moleskin varijantama blokčića sa džepom rodila se onog trena kada sam kod jednog pravog beogradskog dendija, mog nekadašnjeg urednika na Radio Beogradu, videla takav primerak. Dobar format, kvalitetan papir, lastiš i džepče – dovoljno za moj izbor. Zato smo se za takvu varijantu blokčeta koje ispunjava sve zahteve odlučile. Zgodan i prigodan. Uz pravi zimski dizajn, otopiće sva ledena srca. 🙂

Zato ga želim odmah sada! Želim da u njega upisujem svoje ne-želje. Pa ipak smo ljudi, imaću kad da ne-želim u 2015. Dovoljno je što od Deda Mraza ništa tražila nisam. Samo nek je on nama živ i zdrav (i XOXO nasmejan :)).

Budimo Deda Mraz sebi u Novoj godini. I onome do nas. I onom ko trenutno nije pokraj nas. A mislimo na njega često. Kako bi bilo dobro da je sada ovde!

Oprostimo sve. Otpustimo iz pregratka srca ono što boli, tišti i urliče. Sujete, selfmarketinge, ego umišljotine, bitnosti sopstvene, guzice naduvene. Ne trebaju nam. Višak su. „Dvojka si, bre, smore, čuješ li. Ajd’ mr’š napolje iz mog srca.

I ti, hejtu, koji me teraš da se upoređujem, dokazujem, pametujem, uvek pljucnem po drugima da bih u sopstvenoj nesigurnosti izdigao sebe, ajde si više oladi! Za koji ćeš mi mandrak? Da me truješ i iznutra psuješ? Ma, m’rš more. Prevarantu jedan neopevani, podmukli i gadni. Čisti se zauvek, ne vratio se dabogda nikada više!“

I samo jedno za kraj, ili za početak. Ne zaboravite – The (cold) winter is coming, have a (really) warm heart!Ono bolje od svega ume da ugreje. 😉

Vaša Ivy M2

* Vaše blokčiće i čestitke možete naručiti preko FB strane Jedan frajer i bidermajer ili M i l i k a. Ukoliko više volite da pišete mejlove, porudžbine možete poslati i na imejl adresu: contact@jfbm.co

Naslovite mejl sa Porudžbina da vas ne pomešamo sa ostalim prepiskama. 🙂
E, da. Cene dizajniranih lepotica:

 • Blokče sa džepićem i lastišem – 650 din.
 • Komplet od 5 čestitki –  600 din. 
 • Jedna čestitka150 din.
 • Čarapice Socks from heaven koje su se pridružile saradnji – 500 din.

Ukoliko želite odvojene čestitke, naglasite nam u mejlu koje tačno želite (sitna srca, krupno srce kao na blokčetu, crvene pahuljice, plave zvezdice ili suzice koje čine jelku). Šaljemo po celoj Srbiji, samo na ove cene obavezno dodajte troškove slanja, osim ukoliko naručujete ceo paketić (blokče+čarape+komplet čestitkica). U tom slučaju vas častimo poštarinom, kao propisni Deda Mrazevi na kub. 😉

Hvala svim curama koje su zamirisale na vanilu i cimet i koje su u ovom entuzijastičkom projektu učestvovale: dragoj Rendžiki koja mesi predivne kolače (Rendži cookies), Sonji (Paspartu photography) sa sjajnim okom za detalje na novogodišnjim fotografijama, Milici na sjajnom dizajnu (zato što je Milika nadareni i vredni car arhitektonski koji ume svašta da nacrta, osmisli i rukama napravi), Lorca design studiju na divnom poklon-ćebencetu iz tek nadolazeće kolekcije Miladija koja je inspirisana pirotskim ćilimima i Zlatari Andrejević koja nas je Luxenter nakitom okitila u novogodišnjem stilu, kako i dolikuje (bacite pogled na njihov sajt ili skoknite do njihove radnje, imate 60% popusta na sve kvalitetno Luxenter srebrnje = srebrno + prstenje). 🙂

Puno radosnih poljubaca u džepu blokčeta sačuvanih i na dizajniranim razglednicama ispisanih, šalju vam Milika i Jedan frajer i bidermajer! ♥ ♥ ♥

Fotografije: Sonja Svilkić Ćirić (osim poslednje koju je uslikala Monika Pavlović)

0 Comments

 1. Kakva magija dobrog dizajna i ukusa.
  Potpuno ste mi utoplile i razigrale srculence.
  Ima jedan detalj koji delimo.
  Pre izvesnog vremena, kada se Miličica vratila iz Italije, donela mi je srcolike drvene šipaljkice.
  Vama dvema kreativnim i suncem obasjanim ženama šaljem cmok veliki i moje štipaljkice sa srculencima mašu vašim… Sjajne ste… Potpuno sjajne.

 2. Skoro da osećam miris cimeta, vanile i arome čaja, skoro da mi obrazi rumene od toplote kojom isijavate. Bravo devojke!

 3. Milenčice, pa vas dve se poznajete? Kako to nisam znala?! 🙂 Koliko mi je drago, sve neki fini i dragi svet okačen na čudnu žicu i pričvršćen štipaljkicama sa srcima. 😀 Veliki zagrljaj ti šaljem, do susreta. A nadam mu se. :* @MilenaCvorovic Arty fashion party <3

 4. M i l i k a! To je lepota srcolika!
  Bravo za dizajn i za lepu saradnju!

 5. Ja sam prosto pcarana! Totalni pad u nesvest od fotografija, predivnih detalja, milike, texta…Bravo!!!! :***

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.