Ruke zlata vredne

Scroll this

Nena Ilić, profesionalni šminker

Pravo da vam kažem, ne mogu se pohvaliti brojem odlazaka kod profesionalnog šminkera.
Ali zaista ne mogu da se otrgnem mišlju da ima nečeg posebnog u tome kada vam neko drugi ističe lepe momente na licu, kada vam dodiruje kožu i kada sa nestrpljenjem iščekujete lik koji će se pojaviti u ogledalu.

Svima su usta bila puna hvale za rad Nene Ilić. Taj njen čuveni smokey eye stil, ruka koja se lako i brzo kreće po vašem licu, osećaj za mešanje boja, čine ovu divnu damu tako uspešnom u modnim krugovima. Moj prvi susret sa Nenom bio je obojen njenom najsmejanošću, stilom i srdačnošću. Nisam mogla da odvojim pogled od njenog sjajnog bež-zlackastog stajlinga i širokog osmeha. Sećam se kao da je juče bilo. Za mene je šminker poput slikara na ljudskoj koži, morate mu verovati i mora vam prijati. Nije mi dugo trebalo da shvatim zašto mi se toliko dopala. Ona je neposredna u razgovoru, otvorena za sve predloge, dobronamerna i iskrena. 

Nena Ilić počela je da se bavi šminkanjem još 1999. godine kada je na nagovor prijatelja završila kurs kod Marka Nikolića. Onako, za svoju dušu, da ume sebe lepo da licne i picne. Kako je po profesiji dizajner odeće koji ima poseban senzibilitet i osećaj za lepo, Nenin talenat ubrzo je zapažen. Marko je bira za svog asistenta, a od 2000. god. Nena počinje i samostalno da radi. Mnogo zadovoljnih i prelepo našminkanih žena odlazi i ponovo joj se vraća, jer „svi putevi vode u Rim“. 🙂

Pošto ne znam baš mnogo toga u vezi sa šminkanjm, a smatram da nam je svima pomoć i savet profesionalca najdragoceniji, ispitala sam je šta možemo da uradimo za svoje lice da budemo ne samo lepe već, što je mnogo bitnije, da budemo zdrave i čiste kože.  

“Najbitnija je nega lica, naročito pre šminkanja. Previše šminke svakako šteti koži, lice mora konstantno da diše. Devojke koje navrše 25. godinu već bi, po mišljenju mnogih kozmetičara, trebalo lagano da uvode antirid kremu. Uvek sam više za tonirane kreme i mineralne pudere nego za klasičnu, tešku šminku. Nema potrebe za jakim puderima preko dana, osim preko zime kada se puder preporučuje zbog loših vremenskih prilika na koje koža reaguje.”

Pošto većina nas želi da pokrije neke nesavršenosti na svom licu i ujednači ten, kakve bi nam podloge preporučila?

“Jako su dobri mineralni puderi u prahu koji se u dodiru sa kožom pretvaraju u tečne. Još blaže i prirodnije su BB kreme sa malo sjaja koje blago toniraju kožu pružajući joj svu potrebnu hidrataciju zarad osveženja tena.”

Koji način šminkanja je tebi najdraži? Kakav je tvoj osobeni stil?

“Volim da eksperimentišem i da isprobavam različite stilove u šminkanju, posebno kada radim neke editorijale. Za ostale prilike preferiram beauty look koji podrazumeva lagane konture i blage prelaze. Bitno je da lice izgleda prirodno, da se senči tako da nema naglih prelaza i jasnih poteza. Lice ne bi trebalo da izgleda kao da je okrečeno, već što prirodnije. Uvek se trudim da na devojci istaknem nešto što je lepo i samo malo da ublažim nepravilnosti na njenom licu. Volim kada devojka zadrži svoj zgled koji je, naravno, malo doteran i ulepšan. Uživam da šminkam tako da devojke na kraju odišu svežinom i nekim prirodnim sjajem.”

Mnogo se polemiše o tome koja je šminka najkvalitetnija, najpostojanija. Kozmetičke kuće nam svakodnevno nude razne preparate i obećavaju čuda. Pitanje je koliko svemu tome verovati… Znam da ti lično šminkaš MAC-ovom šminkom pa me zanima zašto si se kao profesionalac opredelila baš za ovu kuću?

“Za MAC sam se odlučila jer ima jako široku paletu boja, raznovrsnih tenova za različite tipove kože. Imaju baš veliki izbor radnih tekstura šminke koja se koristi za različite prilike i čija je namena drugačija. Imaju različite preparate, počevši od onih za svakodnevnu upotrebu do preparata za profesionalnu upotrebu. Praksa mi je pokazala da je ova šminka veoma postojana, što je veoma bitno kod šminke koja mora da traje čitav dan ili da se „ne mrdne“ na celodnevnom snimanju.”

Kakvu bi šminku preporučila mladama koje se spremaju za svoje venčanje? Imaš li neki savet kako da izgledaju lepo, a da ne budu prešminkane?

“Mislim da je beautyšminka pravi izbor za jednu mladu! Sa njome na licu mlada deluje sofisticirano, čisto i lepo. Baš, baš volim da izađem mladi u susret. Veoma mi je bitan njen stil, haljina koju nosi, boje koje joj prijaju… U razgovoru sa budućemo mladom otkrivam njenu ličnost, a zatim sve uklapam u okvir šminke.”

U čemu je tajna tog tvog čuvenog smokey eye načina šminkanja? 😀 Kako da ne izgledamo kao rakuni sa crnilom oko očiju, već da postignemo efekat upečatljivog pogleda? 🙂

“Trudim se da varijantu smokey eye šminkanja uradim na neki svoj način, a to je, ako tako mogu reći, neka blaža varijanta (soft smokey). Volim da dam malo mačkastiji izgled celokupnom izgledu senčenja u ovoj tehnici.”

Reci nam, šta se nosi ove sezone? Kakva šminka je moderna?

“Opet je u modi retro look, neizostavan je ajlajner na očima, dok ruž poprima nijanse ciklama i bordo boje. Ovo bi mogla da bude savršena šminka za gošću ili kumu na venčanju, opet se nose jači karmini boje sladoleda.”

Šta smemo i treba da pružimo svom licu, a šta nikako ne bi trebalo da mu radimo? Dakle, DA–obavezno i NE–nikako da bismo bile iskonski lepe i zdrave.

“Obavezna je svakodnevna nega, čišćenje šminke, održavanje kože svakodnevnim nanošenjem krema. Poželjan je odlazak kod kozmetičara, posebno preporučujem biološki tretman. Sjajno ga je uraditi par dana pre profesionalnog šminkanja. Lice će biti osveženo i dobiće novi sjaj. Dakle, ne–nikako medicinski tretman pre šminkanja, poželjan je samo biološki.
Nikako ne treba koristiti pretamne pudere koji se nanose samo do brade pa lice deluje neuredno i prljavo. Treba se takođe paziti pretamnih bronzanih rumenila jer deluju neprirodno i čine lice starijim. Mnogo su bolja rumenila u rozikastoj i kajsijastoj boji jer sa njima svako lice deluje živahnije i svežije.”

Nenu sam zatekla užurbanu, kako se priprema za nečije venčanje. Dotrčala sam sa posla da je vidim i da pokupim par šminkerskih caka. Gledala sam kako se komplet sređuje za 10 minuta. Bukvalno. Da nisam videla svojim očima ne bih verovala. 😀 Minimum šminke, iako tako ne izgleda. Negde između stavljanja karmina i maskare, popričale smo o uvek korisnim i nama ženama zanimljivim temama. Ono što me je razduševilo je njena neposrednost, otvorenost i srdačnost. Podsetila sam se zašto mi toliko prija. I kako lepa žena zrači iznutra. Šminka je tu tek tako, da malo pridoda. 😉 Nikako da oduzme. Stavljajte je manje, zračite više.

Do čitanja…
Grli vas vaša Ivy M2

(Fotografija: Nikola Marinković)

 

0 Comments

  1. Cula sam mnogo lepih reci o njoj, puno hvale, da ona ne samo da zna sta radi vec i da ume svakoj zeni da nadje “pravu meru” i istakne ono najlepse, zato nije ni malo neobicno sto slovi za jednog od najboljih sminkera na nasim prostorima.

  2. Sminkala me je za casopis neki i za moju veliku maturu, malo je reci da sam odusevljena. Nena profi:)

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.