Uskršnji post

Scroll this

Porodični dani, leni dani, dani za uživanje. Vreme klizi lagano, bez presije. Vazduh bistri misli, zelenilo odmara oči. Ovaj kratki odmor dolazi u pravi čas…  Da se zbriše iz gradske vreve, da se čovek malo izmesti iz sveopšte gungule, da se malo vrati u sebe. Da se osvrne, presabere i napravi presek. 

Bio je ovo čudan april. Probudio se svetao i sunčan, imao je najbolje namere pa nije računao na moguće oblake. Neobični dani za Jedan frajer i bidermajer. Dani suočavanja sa nekim paralelnim, virtuelnim svetom u kojem je sve dozvoljeno i sve moguće. Dani kada se otkriva ljudska prikrivenost i zloćudnost. Kada se iznalaze rešenja i načini da se čovek zaštiti od suludih ideja. Dani kada se nakon silnih udaraca jača i kada se stiče mudrost. Kada se javljaju prijatelji, i novi i stari, i pružaju podršku. Dragoceni neki dani… Dani koje leči topli maj. I uskršnja atmosfera.

U bašti miriše trava, prvi božuri cvetaju, doba nežnosti je počelo. Radujem se trenucima egzaltiranosti kada „ubodem“ jaje koje ima oštar vr’, a ni pozadina se ne da tako lako. 🙂 Pobednički duh se budi uz poštovanje protivničkog „oružja“! 🙂 Ovo jajce, pored prvonosioca crvene čuvarkuće, obično čuvam do sledećeg Uskrsa, do novog okušaja sreće i snage.

Jaje je u nekim mitologijama bilo simbol sadržajnosti kosmosa, mnogi narodi su verovali da je iz njega nastao svemir. Kosmičko jajce. 😉 U hrišćanstvu jaje simboliše vaskrsenje, naizgled beživotnu tvar iz koje se javlja novi život.

Uskrs vraća u bezbrižnost, nametljivo se razmeće smehom i grajom, vaskrsava dobre energije. Boji život u pastelne boje. Poziva na kreativnost, na doručak u travi, na ćakulanje sa najbližima. Zaista dragoceni i razneženi dani. Osnaženi porodičnim duhom, prijateljskim kafama pored reke, podsećanjem na jezgrovitost odnosa.

Nešto mi se čini da svako od nas greje i nosi jedno malo jaje, naizgled krhko i lomljivo, ali puno života i radosti. Rađa se i vaskrsava iznova i iznova poput individualnog mikrokosmosa. Obnavlja se čak i kad mislimo da je slomljeno pa ga krpimo jer je pipavo, nežno i osetljivo. Ne treba da se bojimo za njegov opstanak.

U njemu se krije nova snaga i novi život.

Srećan nam Uskrs!

Hristos voskrese!

Hristos vaskrse!

Hristos vaskrsnu!

Hrsistos uskrsnu!

(Photo: Marinković photography)

0 Comments

  1. Hvala tebi! Sto podstices na neznost, na inspiraciju, na svetle trenutke, na sve lepo, na prave vrednosi, na vaskrsnuce svega dobrog…

  2. Predivan tekst 🙂 Ja moram da pitam, gde mogu da pronadjem ove pastelne boje za farbanje? 🙂

  3. Hej, Majo, ovo su najobičnije boje sa pijace, mislim da su bile one boje u gelu. Samo ih više razredi (vodom) i manje zadržavaj jajca u njima i trebalo bi da to bude to. 🙂 Srećno!

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.