Vintage wedding

Scroll this

Sonja i Ivan

Ne mogu a da ne spomenem da je Sonja jedna od mojih omiljenih mlada! 🙂 Zapravo, ovo dvoje mladenaca su za mene primer kako ostati svoj na jednom dešavanju na kome, paaaa, mogu slobodno reći, mnogi umeju u svemu da preteraju.

Sonja i Ivan su dva kreativca sa posebnim senzibilitetom za svet. Sonja je moja koleginica sa Filološkog, završila je grupu za skandinavistiku, a Ivan je talentovani grafički dizajner. Bave se umetničkom fotografijom iz hobija, zapažaju naizgled nebitne stvari i od njih prave umetnička dela.

Koncepcija venčanja je bila, kako bi Sonja rekla „teška rustikana”, vintage rustic wedding. Ono što je mene posebno oduševilo kod njih dvoje jeste činjenica da su skoro celo venčanje, uz pomoć prijatelja, sami uradili. Ne organizovali, već sve komplet uradili, s.v.e. – dekoraciju, cvetne aranžmane, poklone za goste… Šta da vam kažem?! Luđaci genijalni! Venčanje je bilo održano u prelepom ambijentu kraj jezera, nadomak Kragujevca. Topao enterijer, drvo, rustični elementi već su sami nametnuli ideju za dekoraciju.

Pozivnice. Vintage dizajn pozivnica sa njihovim inicijalima se savim lepo ukopio u priču, ali su ovi mladenci i tu morali da „umešaju” svoje prste. Sašili u svilene koverte sa čipkicom i svemu dali neki svoj finalni pečat. U svemu im je pomogla Sonjina kuma Natalija Rajkov, po profesiji farmaceut, po senzibilitetu kreativac.  

Kićenje. Korsaži za goste su poručeni u Mondo Sposi, dok su glavni gosti (članovi porodice&najbliža rodbina) imali handmade srca od bele čipke, sa crvenim štepom. Kumovi su nosili bela srca sa dugmencetom na sredini, jer zna se… Kum nije dugme!

Styling. Sonja je bila prava vintage mlada! Haljina u modernizovanom čarlston stilu sa divnim vezom nije nešto što svaka mlada može da ponese. Ako mene pitate, odličnu je venčanicu odabrala uz svoj karakter! Neobično, eklektično, ekstravagantno! Ivan je mladoženja koji je ostao dosledan sebi. Posebno mi se dopadaju ala grunge stil cipele, kravata sa brčićima i crveno srce koje je nosio umesto cveta na reveru. 

    Treba li da napomenem koliko je Sonja predivno uklopila tamnobordo lak uz kompletan izgled? Sve je odisalo romantikom i nekim divnim, starinskim šmekom…

Dekoracija. Kada sam Sonju pitala gde su nabavili to silno cveće (kombinacija poljskog i baštenskog), rekla mi je da su danima pred svadbu obijali tezge kragujevačke pijace i da su im mnogo pomogle Kragujevčanke koje su iz svojih bašta poslale cveće pravo na ovo predivno venčanje.

Ispred restorana. Na ulazu u restoran stajao je drveni stočić prekriven miljeima. Ovaj kutak su iskoristili za fotografisanje sa DIY hipsterskim brkovima i usnama. Za ovaj deo posla je bio zadužen mladoženja – štapići za ražnjće + papir u boji + selotejp sa cvetnim dezenom da se sve lepo pričvrsti. Pogledajte koliko je fotognično!

Toliko je detalja bilo na ovom venčanju da ne znam šta bih pre izdvojila. Lampioni, tračice, zavese sa srcima, crno-bele fotografije prikačene štipaljkicama, pre-slat-ko! ♥ Gde je sve ovo nabavila, pitate se. Good bless China town, blok 70.

U restoranu. A tek što je unutra goste sačekalo izneneđenje! Umesto vaza za bukete, imali su tegle oblepljne vintage papirom sa notama. Zaljubila sam se u kofice na mladenačkom stolu koje su se savršeno uklopile uz rustične svećnjake i rasprostrte miljee.

Pokloni za goste. Sonja mi je objasanila kako nisu imali mnogo vremena da naprave poklone za goste pa su svakom gostu poklonili „samo” po bukmarker ispečatiran njihovim inicijalima na kome su bili ispisani ljubavni poetski citati. Na svakom bukmarkeru zumbalicom su probušili rupu, provukli satensku bordo tračicu i vezali po ruzmarin. It’s so them!

Torta. Naravno, pretpostavljate, i tortu su stilizovali. Kao ukras na vrhu torte stajala su tri srca koja su im bake isheklale. Toliko ideja, toliko detalja i toliko ljubavi! I umesto vatrometa, lampioni!

Plejlista. Sonjin i Ivanov izbor pesama bio je sledeći: ulazak + prvi ples – (brža verzija) Can’t take my eyes off of you; torta – The time of my life (Dirty dancing); a njihova pesma koja se provlačila u pojedinim segmentima je While your lips are still red, benda Nightwish.

Iz ugla jedne mlade. 

Pitala sam Sonju šta je po njoj najvažnije u organizaciji jednog venčanja?

“Pre svega pratiti svoj instinkt, neki lični osećaj i pustiti da sve ide spontano, uvek imajući u vidu šta je ono što mi sami želimo. I, naravno, dati sebi dovoljno vremena i slobodnog prostora za puštanje mašti na volju.”

Zanimalo me je koji bi trenutak ona izdvojila kao „najemotivniji”. 

“Definitivno bi to bilo naše fotografisanje i šetnja kroz park u kojem smo se prvi put upoznali pre skoro 9 godina. Bila sam gimnazijalka, a Ivan student, danima smo se merkali, zatim smo se upoznali i združili. Onda je svako otišao svojim putem, on se preselio poslom u Niš, a ja sam otišla u Beograd da studiram. Prolazile su godine, svako je živeo svojim životom, uopšte nismo bili u kontaktu. A onda smo se jednog dana u Beogradu opet sastali i od tada… znate već. ;)”

Šta bi poručila mladama koje se spremaju da organizuju sopstveno venčanje?

“Uživajte u svakom minutu priprema za venčanje jer sam dan i čin venčanja prođu neopisivo brzo i slatko, pa stoga mislim da čitav taj proces treba pretvoriti u jednu kreativnu priču i produžiti ga upravo na taj način, učiniti tih nekoliko meseci posebnim i vrednim pamćenja. Od momenta kada birate muziku i datum, pozivnice i haljinu, sedite na beskonačnim kafama sa drugaricama pa gledate predivne slike sa blogova i usput pravite mašnice i seckate papiriće, preko trena kada se sa dragim konsultujete oko ukusa torte i gledate slike zbog kojih ga posle šaljete u ponoć na obližnju trafiku da vam kupi čokoladu, pa sve do bacanja bidermajera, beskrajnog niza osmeha dragih ljudi koje vidite preko njegovog ramena dok plešete prvi ples, gledanja fotografija u danima koji slede, sve je to, po meni, deo venčanja, deo te magije i samim tim ne treba dozvoliti da sitnice i malene nedoumice oko organizacije potisnu uživanje u pripremama.”

Ne znam šta bih vam rekla, sem da kroz njihovu energiju, poglede i kompatibilnost izbija jedna čista emocija. Sonja i Ivan su imali netipično, diiiiiivno venčanje u koje su utkali svoju maštovitost, snalažljivost i kreativnost. Ko kaže da venčanja moraju biti paprena? Malo volje i želje, puno ljubavi, truda i pomoći prijatelja i… voilà!

Zato skidam kapu ovakvim mladencima. Triput ura za kreativnost, različitost i hrabrost da se bude svoj na dan V!

Pozivnice + korsaži – Mondo Sposa // Dekoracija – DIY (mladenci) + kuma Natalija Rajkov + kuma Jelena Luković // Venčanica – salon Alhemija (kolekcija Yolan Cris, model Copenhague) // Šminka – Anđela Rajkov // Frizura – Milena Pantić // Torta – Nadalina Kragujevac // Muzika – Groš iz Niša // Restoran – Oranica Kragujevac // Fotografija – Omega foto (Nenad Borisavljević, Dušan Duca Dimitrijević, Goran Rajkov), Andrej Jovanović, Branislav Ignjatov, Ivan Ćirić i Nina Stojanović

0 Comments

  1. Romantično, sa stilom i divnom emocijom koju su pretočili u pravu čaroliju.

  2. Lepo napisano, samo bi bilo jos lepse bez stranih reci i tih famoznih kombinacija ”neki svoj” 🙂 Zanimljivo i originalno vencanje 🙂

  3. Oni jesu divni! 🙂

    Hvala, Vam Adise ili Adis, ne znam da li ste muško ili žensko, na komentaru. Mi volimo strane reči kada su dobro prilagođene srpskom jeziku jer se na taj način rečnički vokabular proširuje. Bez takvih shvatanja ne bi postojala reč kao što je npr. “famozan”. 😉 Svako dobro.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.