Damstvo kroz život celi

Scroll this

FABRIQUE est unique

Kada kažu kako treba podržati domaću privredu i kupovati ovdašnje proizvode (naročito nekome ko je pogodno tle za ovu vrstu kupovine, čitaj autoru), pomislim sledeće: „Bih ja bato, vrlo rado, ali skupo je ko đavo. Masovna proizvodnja podrazumeva brojnu radnu snagu, prosta je finalna računica – jeftiniji proizvod.“

Svesna činjenice da kvantitet često nije srazmeran kvalitetu, shvatam da unikatni prozvodi traže danak u odabranim sirovinama i veštim rukama. Bez obzira na sve, glasam za kvalitet, on ionako nikad ne izlazi iz mode.

Nego, kako da sebi priuštim kvalitetnu dizajnersku haljinu od prosečne plate? Može li se to uopće ili je jedino što nam ostaje da bunarimo po kineskim sajtovima u nadi da ćemo naći nešto za pristojne novce, a opet drugojačije, neki komad koji čuči u prikrajku i nije bofluk?

A večito nadolaze „specijalne prilike“, mature, male, velike, venčanja, mala, velika, apsolventske večeri, pokoji prijem ili proslava po službenom zadatku. Treba nam, ne sporim, ta neka specijalis, kvalitetna haljina makar za „samo jednom, pa red je“. A i želimo, brate mili. Nije greh. Zaslužile smo. I tačka.

Tu na scenu stupaju mladi dizajneri na našem tlu koji svesni svega navedenog ipak ne osustaju od kvaliteta. Kroz životna vijuganja ispijam kafe i sa jednomfrajerskom mladom koju pamtite po stilizovanom neoromantičnom venčanju (za podsećanje klik OVDE). 😉 I saznam bitnu informaciju. Nešto zanimljivo se krčka. Domaći brend u nastanku. Treba li da pomenem da su mi se uši načuljile i oči zacaklile?

Milena mi je i podosta ranije pominjala planove o započinjanju svog modnog biznisa. Sa strašću je govorila o tome kako u njoj dugo čuči skrivena želja da se kreativno ospolji i kako je ta želja lagano opseda. Hm, zvuči zanimljivo i tako poznato. Nositi nagon u sebi koji ne da mira.

Jedva sam čekala da mi uživo dočara šta je smislila i moram reći da sam se prijatno izenadila. Seksipil žene ostvarila je kroz kraćane krinoline koje su me podsetile na vešti spoj Pepeljuge i balerine. Izuzetno fini materijali nisu prešli u kategoriju kompromisa, već su postali obavezna sirovina. Čipka, svila, postava od viskoze, od samog početka nije bilo igranja. Modeli moraju biti dobro ukrojeni, materijali vrsni, a finalni proizvod lagodan za nošenje.

Tako se Milena uhvatila ukoštac sa suptilnim haljinama i počela da kreira prilično dirljive ladylike krojeve. Kratke haljine pufnastog oblika fiksiraju njen stil, ali u glamuroznom naletu inspiracije ne zaboravlja i na svedenije modele. Tako lagano korača i taba stazu atelje FABRIQUE. A sa njime i Milena Zveržhanovski.

Kako si prelomila da ostaviš svoj dugogodišnji posao i otisneš se u svet mode?

“Oduvek sam gajila ne samo ljubav prema modi (iako zvuči kao izlizana fraza, ali je zaista tako), već što je mnogo bitnije sa tim interesovanjemrasla je i ljubav prema konstrukciji odeće. Samim tim sam sve više osećala da je moje ispunjenje u tom kreativnom procesu nastanka jednog odevnog komada (u mom slučaju haljine), u šivaćoj mašini i samoj nauci tekstila i tekstura materijala. Dugo godina sam radila posao u kome nisam pronalazila satisfakciju i koji mi nije dozvoljvao da se stvaralački iskažem u meri u kojoj sam to želela. Dve godine sam pripremala „teren” za odlazak sa posla i početak rada na nečemu o čemu sam praktično celog života stremila. Nije bilo nimalo lako upustiti se u potpuno novi poduhvat, ali takođe nije bilo nimalo lako ostati „zarobljen” na poslu bez svakodevnog ispunjenja i motivacije. Prethodni posao me dosta spajao sa Italijom, gde sam često i duže vreme boravila, što mi je dalo širinu u razmišljanju, ali takođe i pristup literaturi, institucijama i ateljeima gde sam uspela da steknem znanja kakva u Srbiji ne bih mogla.”

Ovo ti je prva kolekcija i prvo oprobavanje u dizajnu. Koja su dosadašnja iskustva i veštine doprinela tome da se u dizajnu osećaš udobno?

“Mislim da sam imala tu sreću da spojim dve možda na prvi pogled ne tako lako spojive „nauke” – nauku o organizaciji i nauku o modnom dizajnu. Kao diplomac Fakulteta organizacionih nauka imala sam svest o postupku započinjanja sopstvenog posla koje uključuje strahovito mnogo planiranja, strategijskog razmišljanja, finansijskih modela i ostalih oblasti ne tako srodnih modi. Sa druge strane, imala sam mogućnost doškolovavanja u oblasti modnog dizajna te sam imala prilike da steknem znanje u oblasti konstrukcije odeće i modelovanja, modne ilustracije, pa u krajnjem slučaju i samog šivenja odeće.”

Kakve cure vidiš u sopstvenim zamislima i modelima? Koliko su nosivi i za koje prilike kreiraš?

“Devojka koja bi ponela moje modele haljina svakako bi se izdvojila od mase po jedinstvenosti jer sami modeli zapravo jesu unikatni. Postoje modeli koji su nosivi u tzv. „specijalnim prilikama“ koje zahtevaju statement dress i tada najpre FABRIQUE stupa na snagu. :)Međutim, nećemo zanemariti ni basic modele koji su nosivi u nekim svakodnevnim situacijama. Devojka koja ponese FABRIQUE haljinu svakako će ostaviti utisak i biti prepoznatljiva. U moru konfekcija i uniformisanosti, smatram da je jako važno istaći se i izgraditi svoj stil, te vam u tom smislu FABRIQUE zaista može to i moze ponuditi. Svakako da smo u periodu godine kada su haljine najtraženijete vrlo rado izlazim u susret devojkama koje haljine traze za venčanja (bilo da su mlade ili zvanice na svadbi), maturantkinjama, ali i devojkama koje u određenoj, ne mozda toliko svečanoj prilici, žele da se osećaju glamurozno.”

Koji je osnovni princip kojim se u dizajniranju vodiš? Dobar kroj, kvalitetni materijali, ukus i zahtevi publike ili pak nešto drugo?

“U samom procesu kreiranja jednog modela jako je važno imati odličan kroj haljine. Veoma držim do toga da haljina bude nosiva, ali u isto vreme da se izdvaja iz mase i bude unikatna (što je često u disbalansu sa nosivim te je ovaj poduhvat uvek pravi izazov! ). Zatim, isto toliko su bitni i materijali/teksture, kao i sastav materijala koji se koriste prilikom izrade haljina. Materijali koje koristim su visokog kvaliteta, dosta su zastupljene ručno rađene čipke, razne vrste svila i prirodnih materijala. Čipka je nešto što je večno i nikada ne izlazi iz mode.Ne robujem modnim trendovima i svesna sam činjenice da se ne može svima dopadati moj rad jer jednostavno nije moguće zadovoljiti svačiji ukus. Kreiram i izrađujem haljine koje su našle put do svojih vlasnica, a to je samo po sebi potvrda da se ljudima dopada moj rad. Sa druge strane, svesna sam da ne moze svaki tip haljine odgovarati svakoj ženskoj građi te vrlo rado izlazim u susret devojkama što se tiče razrade modela i prilagođavanja njihovim senzibilitetima… Nikada ne zaboravljam da je moja haljina na zadovoljnoj devojci najbolja reklama.:)”

Šta se dešava kada dođe cura koja u glavi ima zacrtan model, a ti proceniš da bi joj neki drugi i bolje stajao? Kako usklađuješ svoje zamisli sa željama kupaca?

“Uvek pokušavam da uskladim model haljine sa nečijom građom. Svaka devojka želi ponešto da pokrije i nešto drugo istakne te u skladu sa tim uvek zajedničkim snagama dođemo do konačnog odabira. Zaista mi je važno da svaka devojka koja izađe iz mog ateljea bude zadovoljna, ali mi je podjednako važno da haljina koju je odabrala njoj stoji kao salivena. Neću dozvoliti da devojka uzme haljinu koja joj nije prikladna jer će i ona sama vremenom toga postati svesna.”

Kakava je venčanica koju bi ti dizajnirala? Na čemu je fokus kada kreiraš haljinu za jedan poseban dan?

“Na moju neizmernu sreću već sam imala prilike da dizajniram i izradim nekoliko venčanica što je, slobodno mogu reći, jedan od najlepših trenutaka u mom radu. Moje venčanice su izrađene od najkvalitetnijih ručno rađenih čipki, prepoznatljive su, romantične, damske i lepršave. Jako veliku odgovornost osećam prilikom izrade venčanice jer sam svesna koiko žena na svoj dan venčanja želi da se sjajno oseća, stoga se u potpunosti konsultujem sa budućom mladom jer ipak jenajvažnije da na kraju ona bude oduševljena svojom haljinom koja će celog života imati značajno mesto u njenom garderoberu.”

A  koje boje i modeli nam pristaju ako smo kuma ili gošća na venčanju? Kako za tu priliku treba da izgledamo?

“Ukoliko ste kuma na venčanju, svakako ne treba da zasenite mladu, što ne isključuje opciju da budete elegantni, graciozni i jedinstveni. Ukoliko ste zvanica, budite maštoviti, ponesite nešto što u svakodnevnoj varijanti nije moguće poneti i opet naglašavam, budite drugačiji. Venčanja su prelepi događaji koji nam daju mogućnost neizmerne kreativnosti, stoga se nikako ne ustručavajte da se oslobodite i nešto novo isprobate. :)”

U kom pravcu se kreću tvoji afiniteti? Da li ćeš nastaviti da kreiraš isključivo garderobu za svečanije prilike ili imaš u planu nešto što iskače od prepoznatljivog FABRIQUE stila?

“Imam veliki broj ideja koje zbog obima posla ne uspevam da sprovedem u delo. Svakako da nakon perioda svadbi i matura planiram da predstavim„nosivije” modele. Krojevi i materijalisu spremni, čekaju svoj red u „proizvodnji”. Neću vam previše odavati, volela bih da pratite moj rad i sami vidite šta je to novo sto se sprema u ateljeju FABRIQUE.”

Zagnjurena u čipke i svile osećam prijatni dodir prirodnih materijala koji klize niz kožu. Krećem se po ateljeu ne bih li čula taj neodoljivi šum slojeva koji uvek daju dobar ritam ženskom hodu. Vrtim se ukrug dok ne budem brža od najbržeg kraja haljine. Igram se, okrećem i posmatram svoj odraz u ogledalu. Očas posla transportujem se u filmove sa haljinama Odri Hepbern, u nekoj savremenoj, malo drugačijoj izvedbi, u neko drugo vreme, na nekom drugom mestu. Ovog puta na Dorćolu u Tadeuša Košćuška 32. U jednom malom kutku ljupkosti – ateljeu FABRIQUE.

Ženstvenost je naša dobitna kombinacija. Odevene u nju zračimo senzualno i toplo. Često je zaboravimo, ali se nakon flerta sa različitim stilovima uvek njoj vratimo. Jer ljubav prema damstvu je za celi život. To je jedna od onih jakih, svevremenih ljubavnih priča koje ne ostavljaju bljutav ukus.

Hajde već jednom da se trajno zaljubimo u svoje damsko jezgro! Kada se jednom taj odnos spozna, teško ga se možemo odreći. Jer ta dama odavno leži u nama. 😉
Treat yourself like a lady!

Do čitanja, damski zagrljaj.
Vaša Ivy M2

fotografija: Nikola Radulović

0 Comments

 1. Kvalitetna haljina? Da, naročito ona koja predstavlja zavesu od čipke i perli preko donjeg veša. Zaista ne razumem da neko sa 2g mozga može tako nešto da obuče na maturu, venčanje…eventuačno može za neki scenski nastup. Ostale su sve ako loše krojene da čine ove devojke krupnijim nego što to zaista jesu.

 2. Draga Anđo, ja sam se najiskrenije nagledala zavesastih haljina po kojekakvim salonima, a ovi materijali takvi nisu. Otidi pa proveri. 😉 A što se tiče transparentnosti donjeg veša, snimanje je osmišljeno tako da se lepo uoče teksture. Ispod se obavezno šije podhaljina ili postava, kako je meni dizajnerka prenela. E, da. I devojke na fotografijama su svakodnevne žene, nisu manekenke. 😉 Hvala na komentaru i pozdrav!

 3. Drage dame, Milenu sam imala cast i zadovljstvo da upoznam jos davnih dana u osnovnoj skoli i za nju kao osobu ima samo reci hvale. Potpuno me odusevljava njen rad, hrabrost i odlucnost da u moru kica koji je radjen na isti kalup i made in Turkey plasira mladim devojkama nesto prefinjeno i damski. Zelim joj jos puno ovako divnih kreacija i svu srecu kako privatno tako i poslovno!!! veliki pozdrav

 4. Veoma zanimljive kreacije, prelijepe djevojke i divne fotografije! Baš sam uživala čitajući i gledajući. Hvala ti, Ivana, na ovako lijepim tekstovima, redovno pratim Frajera. 🙂 A Mileni želim mnogo uspjeha u daljem radu. Pozdrav! 🙂

 5. Eto ja sam bas ta, kako ti kazes, sa 2g mozga! Da, udacu se u Mileninoj haljini! Prelepo izgledaju i prelepo stoje. I htela sam nesto drugacije od napuhane bele haljine. Ne mozes tako negativno da komentarises dok ne vidis metrijale od kojih se siju njene haljine.

 6. Divne su haljine, i vidi se da je neko ulozio mnogo ljubavi, truda i promisljanja u svaku. Kada se iz ljubavi opredelite za neko zvanje, necete sebi dozvoliti da ga radite ista manje nego izvanredno u svakom pogledu.. Bas kao Milena i Ivana..

 7. Draga Ivy,

  Ja se tako načitam tvojih postova da je to jedna milina. Ujutru, uveče, predveče, vikendom, radnim danom, kadgod 🙂
  Usput, haljine su divne, bez izuzetka.

 8. Kao prvo želela bih da zahvalim Ivani na lepim rečima i divno napisanom tekstu … mada, od Ivane ništa manje ni ne očekujemo 😀
  Hvala i vama, svim divnim ženama, koje ste odvojile vreme da ostavite prelepe komentare…Veliki pozdrav!

 9. Jeleeeena, hvala ti od ♥ ! Znaš li koliko znače ovakve reči?! Naravno da znaš, ko god piše blog, ne samo piše već i radi sijaset stvari oko njega, zna koliko znače. 🙂 Hvala na toplini i ljubavi.
  Btw skroz kapiram da svako ima svoje mišljenje, ne osuđujem, neka svako radi i misli kako mu je volja. Ne možemo se svi u svemu složiti, ali bismo opet mogli da pripazimo da iznošenjem svojih stavova ljude ne vređamo. To je neka osnovna kultura. 😉 Alex i ostale cice, hvala što ste tu. Podrška ste. :*

 10. Ne razumem se u krojeve, ali meni haljinice izgledaju preslatko… Baš ono čega malo ima da se nađe!
  I ono na šta ja najviše obraćam pažnju je divno cveće i deko elementi u kadrovima… =) Ivy, ti si?

 11. Prvi put kada sam na slici videla haljinu koju je radila Milena, znala sam da je to ono sto zelim i sto cu obuci kao kuma na vencanju i da cu bez sumnje biti savrseno obucena ! Osecaj je bio jos lepsi i ja sam bila jos zadovoljnija zbog nacina na koji je Milena pristupila meni kao musteriji, iako to nekome nije bitno, jedna veoma prijatna, smerna i pozitivna devojka ! Iskreno joj zelim sve najbolje !

 12. Ja sam danas na venčanju videla jednu od gošća u Mileninoj haljini i to baš jednoj koja je i moj favorit. Gospođa u 40-im, na baletankama, sa punđom u kosi, smeška se i deluje zadovoljno. 🙂 Držimo fige svim ljudima koji se trude i trudom napreduju!

 13. Da, i ja cu se udati u Mileninoj haljini, i jedva cekam da je obucem. Kad sam je prvi put videla znala sam da je to ono sto sam trazila i zamisljala kao idealnu ceo život.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.