Haljina kao odraz duše

Scroll this

Frajerski izbor – Mirjana Vujčić, modni kreator

Odavno sam naučila da verujem sopstvenom osećaju koji mi šapuće o ljudima pri prvom susretu. Možda i pre prvog susreta. U modele Mirjane Vujčić zaljubila sam se već na prvi (internetski) pogled. U Mirjanu, takođe. Njene haljine pričaju priču o ženskoj senzualnosti, prefinjenosti i nežnosti. O osobenostima koje ženu čine toplom i mekom. Vazdušastom i sanjivom, a istovremeno prisutnom i osvešćenom. Svaka venčanica potekla iz studija Mirjane Vujčić nosi poseban šmek. Prilično francuski, podosta damski, a ponajviše romantičarski. Čipka najfinije izrade, biserni detalji, svila koja prianja uz telo dok senzualni izrez otkriva leđa, editorijal urađen kao da smo „negde preko“, zaista ne mogu da sakrijem da sam sa nestrpljenjem čekala da upoznam tvorca koji kreira ovakveode ženskoj lepoti.

Od prijateljice čija je venčanica nosila potpis Mirjane Vujičić čula sam da je kreatorka sjajna. Naučena različitim iskustvima iz fashion sveta, nisam se dala olako ushititi. Sve do prvog susreta. Na jednom od sajmova venčanja, prišla sam kreatorki da se konačno uživo upoznamo. Iskreni zagrljaj i topao pogled razoružao me je na licu mesta. Finoća i osećaj prijatnosti koji ova harizmatična žena širi oko sebe bila je vidna istoga trena. Sele smo i proćaskale o njenom radu, stvaralaštvu i idejama koje je pokreću. Mirjana zaista živi život pun estetske i duhovne

ispunjenosti, pastelnih i umirujućih boja, kao i ljubavi prema radu i ljudima.

Saznala sam da kreira raznovrsne stvari. Od venčanica, ženskih kaputa preko muških odela do onih medenih, stilizovanih haljinica za devojčice. Mirjana mi je pokazivala fotografije svoje klinceze u sopstvenim kreacijama, kožne cvetove i detalje koji su plod ručne izrade, a ja sam upijala ushićenost kreativca koji sa strašću govori o svom stvaralaštvu. Očas posla uronila me je u pastelni svet sa mirisom puderastih boja.

Prešle smo na njene najzahtevnije modele, duge haljine za venčanje. Uvek najpre volim da dodirnem i da taktilnim osećajem ostvarim kontakt sa kreacijom. Prijatno za kožu, bila mi je prva asocijacija. Lagano, suptilno, kvalitetno, bez teskobe i kiča. A zatim volim da obrnem stranu i okrenem naličje. 😉 U trenu shvatih da sam se susrela sa jednim perfekcionistom koji propuste sebi ne prašta. Porub „pod konac“, skrivena kopčanja, malo remek-delo i iznutra. Naviknuti da viđamo svakojake kvazi-umetnine, čoveka prosto izenadi ovako fina izrada gde svaki deo materijala pada baš kako treba bez končića koji vise poput lijana za veranje.

Sve više sam bivala zaintrigirana ovom kreatorkom i njenin razvojnim putem. Kopkalo me je kako se jedan kreator opredeli za pravljenje wedding kolekcije? Šta ju je vuklo ka izradi haljina/venčanica? Da li su izazov materijali, krojevi, sama prilika ili nešto sasvim drugo?

“Mislim da je baš ta wedding priča momenat u kome jedan dizajner može najviše i najbolje kreativno da se izkaže i prenese deo svog ličnog senzibiliteta. Izrada romantičnih i bajkovitih haljina oduvek je bio moj san, ali sticajem okolnosti u ranijem periodu nije bio toliko akcenat na njima iako sam ih od samog početka radila. Ono što se unazad šest godina nalazi u mom studiju obuhvata baš širok spektar proizvoda, od muške i ženske casual i elegantne kolekcije do unikatnih kožnih aksesoara kako za dame, tako i za muškarce. Prostor u kom sam se ranije nalazila bio je znatno manji pa nisam bila u mogućnosti da na adekvatan način izložim i predstavim sve to sto sam želela i što radim. Kasnije sam pristupila ostvarenju svog sna da se vise posvetim kreiranju jedinstvenih haljina za venčanja, tako da sam veoma zadovoljna što sada u mom kutku sve ima svoje mesto…”

Upoznajući sve dublje svet mode i shvatajući koja je razlika između nečeg što je pravljeno samo za vas i onoga što je toliko puta već viđeno, poželim da sam haljinu za svoje venčanje krojila po svojoj meri. Osim toga što podržavam domaću proizvodnju, tretman u ovakvim radionicama je potpuno drugačiji. Prisniji, topliji i unikatniji.

Koliko dugo postoji atelje i kakav je ugođaj kada cura dođe kod tebe da joj se posvetiš i da zajedničkim nađete snagama nešto što baš ona želi?

“Najpre pod imenom Mia collection, a danas pod okriljem brenda Mirjana Vujčić već šestu godinu uživam u svom kreativnom radu. Od trenutka kada se devojka pojavi na vratima studija, do momenta kada zadovoljno izlazi iz njega, između nas postiji poseban fluid, vlada jedna opuštena i topla atmosfera. Mislim da su danasnje devojke sve vise naklonjene nama domaćim dizajnerima i da sve više sebe pronalaze u našim haljinama što me izuzetno raduje. Izrada jedinstvene dizajnerske haljine od mene zahteva na prvom mestu prepoznavanje ličnog senzibiliteta buduće mlade. Potrebno je da kao psiholog proniknem u njen karakter, osetim njene želje i da ih uskladim sa svojim idejama. Na taj način ćemo dobiti jednu unikatnu haljinu, napravljenu po meri i želji samo za tu devojku, koja će pritom imati moj lični pečat.”

Razgovarala sam sa Mirjanom i o nekolikim pitanjima koja mladama mogu biti od sušte koristi. Koliko je, zapravo, vremena potrebno za izradu haljine za venčanje? Tj. koliko ranije treba krenuti u potragu za unikatnom haljinom?

“Ne može se precizno odrediti vreme potrebno za izradu jedne haljine za venčanje. Ovisno o tome koliko je jedan model zahtevan, on prolazi kroz različite faze – od prvobitne ideje, zatim trenutka kada se ta ideja pretoči na papir, preko izrade i dorade, sve do finalnog proizvoda kojim ćemo biti zadovoljne i buduća mlada i ja. Zato bi poželjno bilo da svaka devojka odabir haljine stavi na prvo mesto svog wedding planner-a, Neka nas poseti čak par meseci ranije, naročito ako će taj za nju poseban dan biti baš u sezoni venčanja.”

Zanimalo me je i kako razmišljaju nadolazeće wedding generacije. 🙂 Ko su devojke koje se pronalaze u unikatnim kreacijama? Da li Mirjana Vujčić ima osobeni stil kojem je dosledna u kojem se savremene mlade prepoznaju?

“Jako sam ponosna na to što moju ciljnu grupu čine devojke sa istančanim ukusom, one poseduju sofisticirani stil i posebnu harizmu. Verna sam i dosledna svom prepoznatljivom stilu originalnosti i jednostavnosti forme. Mislim da su ljudi prepoznali moje emocije u nežnim pastelnim nijansama najfinijih materijala. Venčanice proizašle iz našeg studija specifične su po već prepoznatljivim ručno izrađenim detaljima poput cvetova ili nežnih bisera, koji joj daju jedinstven i romantičan izgled.”

Kako u praksi funkcioniše odlazak kod modnog kreatora? Da li za svaku mladu kreiraš posebnu haljinu i prilagođavaš je njenim željama? Kako izgleda sam proces odabira prave haljine? Da li je poželjno da oslušnemo savet osobe koja je stručna po pitanju mode ili da sledimo svoj stil pri izboru haljine?

“Neke od devojaka dođu sa željom za nekom od haljina iz naših novijih kolekcija ili im se dopadne kombinacija više haljina koje pretočimo u jednu sasvim novu. Ako, recimo, u studiju posedujemo haljinu koja joj odgovara, prilagodimo je njenim merama. Međutim, vrlo često dolaze devojke koje nemaju jasno definisanu sliku o tome kako bi trebalo da izgleda njihova haljina i sa njima baš uživam da radim. Kroz opušten razgovor pronalazimo najbolje ideje i posebno me raduje što gotovo uvek prihvataju svaki moj savet i sugestiju. Imam sreće da mi veruju kada obećam da će ta haljina biti zaista posebna, jedinstvena i kreirana lično za njih. Posebna mi je satisfakcija kada ushićene i zadovoljne odlaze iz mog studija sa modelom koji će definitivno dati poseban pečat njihovoj dugo sanjanoj bajci tog sudbonosnog dana u kome će zablistati poput princeze…”

Da li bi mogla na neki način posavetovati sve devojke koje se pripremaju da zagaze u „čipku“ i „svilu“ , tj. da ponesu neku divnu haljinu na svom venčanju? Na šta treba da obrate pažnju? Na praktičnost modela, izbor materijala, skladnost haljine prema svojoj figuri?

“Pre svega trebalo bi da same ili uz moju pomoć odaberu model koji im najbolje pristaje, da to bude shodno njihovoj građi i senzibilitetu. Međutim posebno bih istakla da je najbitnije da obrate pažnju na kvalitet izrade modela za koji se odlučuju, odabir materijala, jer taj kvalitet treba da opravda cenu. Ja sam detaljista i perfekcionista u svakom pogledu, pa i onda kada devojka ne primeti neke nedostatke na haljini, a meni zapadnu za oko, takav rad ću vratiti u radionicu na doradu. Jednostavno ni najmanje nepravilnosti ne dolaze u obzir kada su pitanju radovi sa mojim potpisom jer tu stvarno ne pravim kompromis.”

Kako vidiš devojku sa naših prostora u svojim kreacijama? Imaš li neke skrivene želje koje bi volela da ostvariš kroz dizajn? Neku misiju koju vidiš kao svoju u plasiranju prefinjenih i neoromantičarskih haljina?

“Devojka koja se opredeli za unikatnu haljinu brenda Mirjana Vujčić odlučna je u onom sto želi da dobije, u pogledu kvaliteta izrade i sigurna je u sebe i svoju ženstvenost. Ona poseduje senzibilitet savremene žene, ima istančan ukus i hrabrost da ponese delić svetskog glamura pri čemu je ipak romantična devojčica koja sanja neku svoju bajku… Sve je više baš takvih devojaka koje posećuju moj modni studio, što mi daje vetar u jedra ka ostvarenju snova da se jednog dana iskažem i na svetskom tržištu i da neke poznate svetske poznate dame primete moj rad, a možda poneke čak i ponesu moje modele…”

Da li postoji kakav trend za 2014. godinu u izradi venčanica? Šta se današnjim savremenim devojkama najviše dopada?

“Moj senzibilitet i moj ceo svet oslikan je paletom pastelnih nijansi mlečno bele, bež Ili puder boje i to se provlači kroz sve moje kolekcije haljina. Mislim da je baš taj izbor boja ove sezone i u trendu. Savremene devojke vole jednostavan dizajn, svedenih linija  koje savršeno ističu figuru. Povedena svetskim trendovima nastojim da omogućim kako devojkama, tako i mladićima, da u mom modnom ateljeu pronađu formulu originalnih modela za svoje venčanje. Pozitivni komentari i zadovoljni pogledi na njihovim fotografijama, potvrđuju mi da sam svojim radom uspešno izgradila most koji je njihove želje doveo do ostvarenja.”

Neki ljudi kažu da je haljina ta koja vas određuje. Mislim da je obrnuto. Vi određujete nju prema svojoj unutrašnjosti. Dok kopate po dubinama bića, naći ćete put ka onoj pravoj. Vašoj. Sigurno se negde skriva, čeka da je otkrijete i date joj oblik sebe.

Ukoliko u tom tumaranju nađete nekog ko će vam pravac dati, vaši putevi se čudno ostvaraju i bistre. Jer žena ženu u dušu zna. Možda ponekad mnogo bolje no što očekujemo i što je vidljivo. 😉 Zato bez straha uronite u „čipku“ i „svilu“, na drugoj strani nalazi se neko ko će vas srdačno dočekati i kroz odabir haljine bezbolno sprovesti. Tu je, na korak od vas. 😉

Do čitanja i novih bazanja, ogrnite se isključivo pastelnim bojama!
♥ vas vaša Ivy M2

 

Fotografija: Dragan Klem

0 Comments

  1. Kao devojka koja je nosila Mirjaninu haljinu na vencanju, bas sam srecna sto ste se vas dve prepoznale:).. samo cu napisati da moja haljina jos uvek stoji okacena na vidnom mestu, i mesecima nakon vencanja uzivam gledajuci je.. Ivancice, bilo je uzivanje citati te *)

  2. Previše liči na Momosu, ne znam ko je koga tu pokrao, čak ima i identičnih krojeva.

  3. Prefinjeno i zenstveno. Mislim da svako od ovo dvoje kreatora sledi neki svoj stil a da im je zajednicko to, sto zeni daju mogucnost da na najbolji nacin istakne svoju zenstvenost, u koju je utkana nota romantike i senzualnosti. Bez pretrpavanja, jakih boja i preterane naglasenosti bilo cega.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.