Opušteno venčanje za 300 ljudi

Scroll this

Nataša i Goran

Često osetim bojazan u ženskim rečima koje odzvanjaju strahom imenovanim – „a, šta će drugi da kažu“.
– Znaš, mnogo je lepo to što na Frajeru prikazuješ, ali ja imam baaaš puno gostiju, ne mogu da napravim neobično venčanje. Doći će mi rodbina sa svih strana, znaš, oni očekuju da izgledam kao puslica torta… Moram i taj nakit da stavim što mi je njegova porodica dala. I narukvicu, i ogrlicu, i minđuše. I krunicu. Znaš, red je. Njima je to bitno. Uvrediće se u suprotnom.

Sve razumem. Stvarno ste grozne snajke ako na dan svog venčanja ne ispoštujete sve druge osim sebe. Znam da je ovo Balkan i da je veoma teško mrdnuti se iz ustaljenih okova, ali ono što hoću da vam kažem jeste sledeće: venčanje je samo jedan u nizu događaja pristajanja na tuđe kriterijume, tuđa merila kako bismo bili podobne, dobre, „dostojne udaje“. Razmislite dvaput o sebi pre nego što stavite sav taj nakit. On nipošto ne sme da vas uslovljava, mora biti dar od srca koji ćete u srcu i nositi. Onog trena kada vaše venčanje postane simbol potkupljivanja podobnih jelki za kićenje porodičnog bogatstva, sve gubi smisao. A granicu između drveta bez mogućnosti govorenja i žene koja voli i ceni druge kao što voli sebe, postavlja niko drugi do onoga ko u taj odnos ulazi. Ovo isto važi i u obrnutom smeru; suptilna ucenjivanja roditelja „ako me voliš; ja sam te othranio/-la; čitavog života sam maštao da moja ćera/sin…“ padnu još teže. Znam na kakvim ste mukama, nemojte misliti da bila lišena muka Tantalovih, ali psihoterapeut bi vam rekao da se jednom od roditeljskih očekivanja moramo odvojiti. Brak je više nego zgodan povod za postavku odnosa na malo drugačijim nogama. Možda budu i čvršće nego što su bile, iznenadili biste se. 😉

Elem, zašto mi se jako dopalo Natašino i Goranovo venčanje? Osim činjenice da su njih dvoje beskrajno šarmantni i otkačeni. I da sam luda za bajkovima 🙂 Znate, oni su na svom venčanju imali baaaš puno gostiju. Koliko je to puno? Da li vam je 300 dovoljno? 🙂

Uprkos mnogobrojnosti i raznobojnosti gostinskih karaktera, ostali su verni sebi i svom stilu. Naravno, postoje kompromisi koji vam ne predstavljaju problem, ali o ključnim stvarima dogovarajte se samo vas dvoje.

A kako je tekla moja i mladina priča? Nataša i ja se nismo zaljubile jedna u drugu na prvi pogled. Tačnije, ni na drugi. U prepisci mi je napomenula da se ona i njen muž ne bi baš prijatno osećali među svim tim „savršenim“ mladencima koji se na Frajeru pojavljuju. Zaista me je naterala da se dobro zamislim. Čekaj, pa šta ja radim ovde silno vreme? Furam kao neki drugačiji duh, a ono „isto s., drugo pakovanje“ (avaj, zar?). Utom, u prepisci sa drugaricom iz Finske začne se slična tema:

– Eeee, super ti je blog, bla, bla, truć. Samo, svi su mi nešto mnogo lepi srećni. Ne mogu da se poistovetim.
– Aha, a kako bi ti izgledala na dan svog venčanja? Ono, udaješ se iz ljubavi za čoveka koji je baš za tebe. I mnogo ti je lepo i zabavno sa njim. Šta misliš, kako bi izgledala?
– Paaa, lepo i srećno. 🙂

Lepo i srećno. To su za mene venčanja. Mini-pobeda u ovom hudom svetu makar na jedan dan kada se ne razmišlja o novcu, svakodnevici, računima, poslu, jurcanju, ambicijama. Samo o lepom i srećnom. Na jedan dan. Toliko možemo „bljutave“ romantike da si priuštimo, zar ne? 😉

Zato sam zamolila Natašu da se nađemo i porazgovaramo.
Mislim da bi zaista šteta bila da devojke ne čuju tvoju priču. Veliko venčanje, očekuje se „klasika“, a vi ste bili potpuno svoji. Verujem da bi nekoga vaše iskustvo inspirisalo.
Već na treći pogled, u „živom javljanju“, novinarka Nataša i ja smo neprimentno zagazile u bljutavo romantični ljubavni odnos. Konačno smo se razumele. 😉

Kakva je bila zamisao vašeg venčanja? Jeste li odmah znali šta želite?

“Ako u početku nismo znali šta hoćemo, jasno smo znali šta ne dolazi u obzir. Ja sebe nisam mogla da zamislim u klasičnoj venčanici, mladoženja nije želeo odelo. Narodnjaci praćeni klavijaturama takođe nisu dolazili u obzir, kao ni običaji, ali određene kompromise smo morali da napravimo jer smo ipak imali svadbu od 300 gostiju. Odlazak na stadion Partizana bila je moja i Ptičica ideja, a bakljada se u navijačkom društvu podrazumevala. 🙂Tandem bicikl takođe je bio neizostavan, njega smo za 600 din. iznajmili na Adi. Želeli smo venčanje u prirodi i želja nam se ispunila iako je dan pre svadbe bilo hladno i kišovito. Toga jutra ogrejalo nas je sunce, a više nam za sreću nije bilo potrebno. :)”

Kićanke za goste – bedževi

“Želeli smo bedževe, koji će gostima ostati za uspomenu. Na internetu smo pronašli dizajnera (Aleksandar Topić- PINJUNKY) koji je uspeo da nacrta nas dvoje. Tražili smo da nas oboji u 6 različitih boja (hteli su da budu „namazani“ 😉 prim. autora). Mladenci i kumovi imali su drugačije bedževe od ostalih na kojima je pisalo: nevesta, ženik, dr kum i sudbina.”

Venčanica

“Za moju haljinu se pobrinula divna Jovana Životić. Probala sam mnoge modele u raznim radnjama, ali uvek se na kraju ispostavilo da je to već neko nosio. Želela sam samo svoju, jedinstvenu haljinu. Dobila sam divnu, kratku, udobnu, negužvajuću haljinu koju sam mogla da nosim i na starke, što je bio jedan od uslova. I što je najvažnije, posle svadbe nisam morala nikome da je vratim.”

Jedan mali savetbudite obazrive prilikom izbora patika ukoliko ih želite uz venčanicu. Ne idu baš svake patike na svaku haljinu, budite svesne ove začkoljice.
Nataša ih je sjajno ukomponovala, kajsijasta boja se uklapa sa nijansama haljine, sve se preliva i ništa nije prenapadno. Ali sateliti od cirkona na haljini i prešareni Miki Maus na starkama znaju da budu ne baš tako lep spoj. Zametiti da su ove tike bez bertli što im daje poseban, elegant šmek.

Mladin stajling

“Želela sam da ličim sa sebe, da budem romantična, a pomalo šiz, da mi bude prijatno u onome što nosim i da do kraja večeri ne poželim da se presvučem.”

Bidermajer

“Želela sam da moj bidermajer bude nežan, romantičan, a opet pomalo divlji i dobila sam buket za koji se vredelo boriti.”

Mladoženjin stajling

Odelo sa fazon-zakrpama, leptirka i bedževi baš se vole sa mladinim starkama i romantično-ležernim stavom.

Dekoracija

Kajsijasto i narandžaste cvetnice uz lila sinto cveće, lepo li se slažu! Uvek se divim dekoraterim koji preobraze na prvi pogled ne baš tako izgledne prostore, unesu im novi šmek i osveže ih svećem. Sukulente i balvančići odlično opuštaju atmosferu velikih dvorana.

Muzika

“Imali smo dva benda i trubače. Soul Touch iz Valjeva svirao je prva dva sata, dok nije počelo venčanje. Posle venčanja usledili su narodnjaci, do torte. Tada su došli trubači, a posle svih ceremonija počela je žurka sa prvobitnim bendom sve do kraja. Nismo imali prvi ples, ali je bilo dosta „prljavog plesa“, najmanje 3 kola, jedan vozić i na kraju naravno bis.”

Pokloni za goste

“Osim bedževa koji su svima ostali za uspomenu, svim gostima poklonili smo domaće medenjake u obliku srca, koje je, zajedno sa komšinicom pravila moja mama, a koje smo u posebne kesice upakovale svekrva i ja. U našoj kući je to omiljeni slatkiš pa je bilo logično da ga poklonimo dragim ljudima.”

Torta

Koji je bio najemotivniji momenat tog dana?

“Najemotivniji momenat bio je kad smo posle slavlja, mrtvi umorni, bez ičega, samo sa jednom kutijom ikebane u ruci, konačno došli svojoj kući, shvatili da umiremo od gladi, otvorili teglu eurokrema i mazali ga na hlebDokaz da se u našim životima ništa suštinski nije promenilo.”

Šta je po tebi najbitnije u organizaciji jednog venčanja?

“Najvažnije je da znaš šta hoćeš i da stvari do kojih ti je veoma stalo prepustiš ljudima čiji je to posao.”

Šta bi poručila mladama koje se upuštaju u bavljenje sopstvenim venčanjem?

“Da probaju, istražuju, maštaju i suptilno ubede budućeg muža da je sve ono što su smislile upravo ono što je i on želeo. :)”

Jer kada ubedite budućeg muža ubedile ste i sve njegove. 😉 Onda onaj nadžudženi nakit može i da stoji u kutiji na dan venčanja, a vi možete da obujete starke i plešete sa svojim čovekom dugo u noć.

Nadam se da vas je ova priča inspirisala na spontanije varijante i brojnije slavlje. Nije nemoguće. Bitno je samo biti dovoljno ubedeljiv. 😉

I za sve duhom mlade i mislima funky nastrojene ljude, imam specijalis s’prajz.

Kreator koji je dizajnirao bedževe za ovo venčanje poklanja divnu, letnju leptir-mašnu za vašeg čoveka ili za vašu gđicu Kragnicu. Vidite ko vam je bitniji. 🙂

 • Zavoljevajte FB stranu – BowTie Collection OVDE;
 • Podelite OVU fotografiju na svom zidu;
 • Izvolite lajkom zavoleti i frajersku FB stranu ukoliko već niste, evo OVDE.
 • U komentaru baš ispod ovog posta koji upravo čitate ostavite svoje FB ime kako bih vas lakše pronašla.

1055522710202593755510563883466906n.jpg

Igramo se do sl. srede (6. Avgustina) kada oko podneva proglašavam pobednika na frajerskoj FB strani.
Frajerski pozdrav za sve ljude uma otvorena!
Ne dajte se pokolebati, duboko u sebi, znate dobro šta je zaista dobro. 😉

Vaša Ivy M2

Haljina: Jovana Životić // Bedževi: PINJUNKY // Dekoracija, bidermajer: Studio Mušmula // Fotografija: Nasmej se ptičica (sve osim poslednje) 

 

0 Comments

 1. Fenomenalno, jednostavno i autenticno.Bitno je da ste se vi lepo proveli na svojoj svadbi :).
  I mi smo bili gladni kad smo dosli kuci hi hi.
  Zelim vam brak pun ljubavi i razumevanja.
  Moj dragi voli leptir masne bas zato sto su kravate zastupljenije, a on voli da bude jedinstven.
  fb name: Sanja Vecko ex Tadic

 2. Divno je sve, ali haljina rastura koliko je dobra… da se ponovo udajem vjerovatno bih takvu birala… sto opet nije daleko od moje koja je bila kratka i sa crnim pojasom… 🙂

 3. Uh… ja ne pišem da bih se borila za poklon, samo mi zajedno sa knedlom u grlu nekako stoje reči koje moram negde ispisati: svaki tvoj post me pogodi, i raspekmezim se (sa osmehom na licu :)) i istopim i odlutam, i počnem iznova da sanjarim..
  Ma, hvala ti za to što ulepšaš ove jogunaste letnje dane! 🙂

 4. Ni ja se ne borim za poklon, samo sam htela da ti kažem da redovno čitam tvoj blog, Ivana, i uvek se iznova oduševim i raznežim čitajući divne priče o lepim venčanjima, pa još kad vidim sve te inspirativne fotke, momentalno poželim da napravim svadbu već sutra! 🙂

 5. Fb: Aleksandra Stanković
  Odličan post! Mnogo mi se dopada! Nešto drugačije, posebno… 🙂

 6. Mene ceka moja svadba koja ce brojati skoro 300 ljudi, i ova prica mi je vratila veru da ipak moze da bude sve kako zelimo moj dragi i ja, a ne drugi ljudi… Hvala! 🙂 fb name: Anja Savic

 7. Kako sladak par! Bas neobicno vencanje. A leptri masna je totalno letnja, need one 😉 fb: Rozalija Obajdin

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.