Homemade osveženje sa ukusom lavande

Scroll this

Uspomene boje lavande

Kažu da dobar miris može oterati sećanja na najgore događaje, a mislim da isto tako može prizvati i najmilije. Mirisi mog detinjstva su kontinentalni i rustični, mirišu na šaš i kanticu sa mlekom koju mlekadžika svakog jutra ostavlja ispred vrata da bi se tečnost ubrzo našla u šerpi na koju svi motre da ne zagori. Detinjstvo miriše na ciku i vrisku – kipi mleko, daj još jednu flašu soka paradajza sa peršunom, imam nov recept za ajvar, prekiselila sam ovogodišnju turšiju! Zvuci odjekuju kroz hodnike naše kuće, uvek smo se dovikivali i to svi uglas, bilo nas je mnogo, različitih uzrasta, nas grlatih, koji paze na mleko. 🙂

Mirisi ravnice mešaju se sa zrakom dalmatinskog primorja, sa škurama nekadašnjeg hvarskog stana i toplinom kruha iz obližnje radnje. Možda je osnovna nota mog primorskog dela života u bojama pastelne lila nijanse. Još pre spoznaje sebe, prvo životno iskustvo letovanja bilo je hvarsko.
Jedna biljka vremenom se utisnula u detinje čulo, neobična i nikad otkrivena, dotad nepoznata ravničarskom čeljadetu. Umesto žitnih polja otkrila sam žito druge boje. Zavolela sam miris koji umiruje, kap ulja po jastuku za miran san i nepregledna polja lavande.

Mnogo godina kasnije vraćam se Dalmaciji, upoznajem nove prijatelje i grlim lavandu ispod opatijskih kandelabra. Srce mi zaigra jer znam da je Hvar blizu, osećam kako me nežno zove da svratim i da ga pogledam očima boje lavande. Njega neiskomercijalizovanog, pustog, zubatim suncem osunčanog kada ga usred zime svi napuste. Pust kamen koji stoji među prijateljima i domorocima, poput lavande koja privlači samo prave leptire. Moljcima takav ugođaj nije mio bio, lepe se isključivo na fine vune. 😉

Lavanda se spontano preselila u maminu baštu bujajući čisto iz obesti onima koji kažu da se neka podneblja ne mogu spojiti. Onima koji misle da postoje nepremostive granice i da neće svaka zemlja biti dobro tle za stranca jer, zaboga, njemu tu nipošto nije mesto. Tako vragolasto cveta i širi se na ravničarskoj crnici ta razuzdana dalmatinska dama namigujući prolaznicima, mameći ih svojim mirisom. Baca ih u iskušenje da joj priđu, da je osmotre, dodirnu i gricnu. Jer ona nosi čari Van Gogovih platna, provansalskih polja, dalmatinskih klapa i snova koji uljuljkuju.

I zato što se pod vedrim nebom često u sumrak razlegne OVA  pesma na jedrilici kod Slobe i Rajne, i zato što moje venčanje bilo obeleženo grickanjem lavandastih makarona, te zato što uspomene na pogubljene i rasute prijatelje mirišu na omiljeni cvet, leto za mene cvrči zrikavcima i boji se lavandom.

Vadim crnu ukoričenu sveščicu u kojoj su brižljivo razvrstani raznorazni recepti. Više se ne zna sa kojih sve strana prikupljani, isečci iz novina, krasnopisom ispisani recepti i preko njih žvrljotine jedne devojčice koja pokušava da njene isprekidane linije zaliče na sunce i cvet (brat je uvek lizao krem iz šerpe, nije pokazivao umetničke aspekte do Fotošopa :P). Neke od tih strana međ sastojcima, pored umazanog krema, zasijaju lila bojom. Zato danas nazdravljamo u ime lavande!

Za domaću limunadu sa mirisom&ukusom leta&lavande spremite si sledeće:

 • 0,25 l vode;
 • 150 g šećera;
 • sok od 1 limuna;
 • 4 kašike lavandinih cvetova (sveži imaju intenzivniju aromu od osušenih, ali ako ih nemate pri ruci, ne mari);
 • 1, 75 l hladne kisele vode.
 • Započnite letnji koktel tako što ćete šećer skuvati sa običnom vodom sve dok se potpuno ne istopi.
 •   Šećerni sirup sklonite sa šporeta, dodajte sok od limuna i cvetove lavande pa sve to stavite sa strane da se malko o’ladi.
 • Sirup procedite kroz cediljku i stavite ga u frižider.
 • Kada poželite da servirate lavandonadu, sipajte sirup u visoke čaše (ili tegle) i nalijte hladnu kiselu vodu. Što više sirupa nalijete, lavandonada će biti slađa i intenzivnija. Probajte, pa odredite kako vam nepca narede.

Dobićete ukusno i neobično pićence nalik sprajtu sa ukusom lavande. Ako možete da uključite zrikavce u nekoj bašti, upalite svetiljke i pozovete društvo, leto vas nikada neće napustiti. 🙂

„Opažaš da cvetovi svoje dragocene mirise ispuštaju /

I niko ne zna kako iz tako malog središta izvire tolika slast, /
Zaboravljajući da u tom središtu večnost vrata svoja otvara.“ […]

„Videti svet u zrncetu peska /
I videti u cvetu nebeska prostranstva,
Držati beskonačnost na dlanu /
I večnost u jednom životnom času.“ (Vilijam Blejk)

Nikola i ja nazdravljamo svim našim prijateljima iz Hrvatske, starim i novim, uspomenama iz detinjstva i budućim plovidbama.
Sve će grozote vreme odneti. Ili lavanda opojnim mirisom zavesti. Njoj se još niko nije mogao odupreti. 🙂

Miomirisni, umirujući pozdrav iz bašte do čitanja,

šalje vam vaša Ivy M2

P. S. Hvala frizerskom salonu Bob što mi je sunce osvanulo u kosi i Gosh cosmetics Srbija za oči/kapke boje lavande (koje su odradile Velvet touch eye liner olovke u bojama: Funky violet i Blueberry ice). 🙂

Fotografija: Nikola Marinković

0 Comments

 1. Stalno se nakanjujem da probam delicije sa lavandom. Makarunsi su mi prvi na listi, a ovaj recept me, kako obozavam sve vrste limunada, bas privlaci. Inace, kosa ti je prelepa. 😀

 2. Hej, Sofija, probaj obavezno. Lako se sprema, a ukus je potpuno neobican. 🙂 I hvala ti na divnom komplimentu! 🙂 Najpre sam vikala – crvena sam, crvena, a onda sam se navikla. Malo da promenim, prvi put sam nesto radila sa kosom. Puuuno te pozdravljam!

 3. Sjajan post, odise morem iako ga nema na slikama… Nego, gde si pronasla ove divne cipeliske?
  :*

 4. Eno mora odmah iza one kamene ograde. 🙂
  A cipeliške imaju već par, ovaaaaj, više od par godina. 🙂 To su jedne od onih: udobne, strava, udobne. 🙂 Uzela sam ih u Milenijumu u nekoj maloj radnji na spratu (pazi to, u vreme Milenijuma), na njima piše – Emme Erre. Stvarno su mekane ko duša, kupile i kuma i ja i drugarica, zovemo ih pitonke zbog štikle. 🙂 Sad nakon tvog komenara uopšte ne moram da kupujem nove, a već sam bila u fazonu – pohavala sam ih, demode su, imam ih 100 godina itd. 😀 Hvala ti, Tanja, moj kućni buđelar ti je zahvalan! A i moja priroda koja radije provodi vreme u prirodi nego u šopingu. 😀

 5. Moj omiljeni cvetak. Hvala za recept, za vikend ide degustacija ;)). Divne fotke, divna priča, divna Ti!

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.